4 съвета как да пишете текстове в социалните мрежи от името на клиента

статии за блог, копирайтър, социални мрежи

Не всеки клиент има време и желание да създава текстове за социалните мрежи или блога в сайта си. Обикновено трябва да се контролира бизнеса, да се работи с потребители, купувачи, партньори, да се решават важни задачи. Тогава хората предпочитат да възложат управление на своите лични страници на професионалисти. Целта на копирайтъра в този случай е създаване на съответстващо на определена стилистика, маниери и особености съдържание, което да е общуване от името на клиента.

В тази статия ще ви покажем как да се подготвите за създаване на текст за страниците, блога на клиента, ще обясним как правилно да се организира самия процес на писане.

Първи съвет: изследвайте своя клиент

Първото нещо, което трябва да направите, е да разлистите/скролнете социалните мрежи на клиента. Но трябва да ги разучите с ума си: обърнете внимание на стила на комуникация на клиента ви в текстовите съобщения, обърнете внимание на усмивките, емотиконите и скобките, дължината на фразите, начин на излагане на мислите – може да бъде лаконично или подробно. Само така можете да разберете така наречената тоналност на марката, бизнеса, да се запознаете с енергията на човека и впоследствие да я ползвате при писане на текстове.

Събирайте информация за клиента като за самостоятелна личност. Поинтересувайте се от неговите интереси, хобита, научете допустимо ли е да пишете за семейството му и кръга на общуване като цяло. Опитайте се да разберете как вижда себе си този човек извън обхвата на работата, може ли да го представите като примерен семеен човек или като хазартен пътешественик, има ли ярки отличителни черти. Уверете се има ли клиента чувство за хумор, научете допуска ли той остри изрази в своите изказвания.

Всичко това ще позволи да се състави цялостен портрет. На страниците си в социалните мрежи хората често споделят и лични преживявания, а не само професионални моменти.

Някои постове/мнения с експертни мнения могат да бъдат тясно свързани с лични преживявания – в този случай се използва специфичен начин на писане. Например, грубовати фрази говорят за необходимостта от шеги и липсата на „емоционално лигавене“, споменаване на известни сериали или филми – всичко това са малки неща, които трябва да се вземат предвид. Направете така, че близките хора на клиента, прочитайки текста, да си кажат: „Да, това точно той го е писал!“.

Втори съвет: създайте подробен план

Трябва да знаете предварително за какво ще са текстовете. Създайте списък на тематиките, след това въз основа на него направете план/график на публикациите. Не забравяйте, че в този случай е важно да се спазва мярката експертност и полезност.

Например, вие създавате като копирайтър за клиента 15 мнения или постинги всеки месец. За да определите оптималното съчетание на лична и професионална информация, трябва отново да обърнете внимание на своя клиент. Към какъв подход се придържа той? Какъв точно образ иска да види той на своята страница? Предпочита лични мнения за любимото си хоби и пътувания или, може би, за психология и саморазвитие? Какви са неговите професионални мнения/постове – те са дълги и подробни или са кратки и ясни?

Полезна препоръка: постигнете оптимална комбинация от тематики. Например, публикувайте пет постинга в седмицата, три от които – професионални, два – лични. При това личните текстове условно се разделят на следните разновидности:

 • Информация за наскоро прочетена книга или пътуване, когато клиентът иска да сподели своите впечатления.
 • Интересна история от настоящето или миналото. Такива постове помагат да се споделя ценен опит, предизвикват интересна дискусия.
 • Текст с красиви фрази. Такива постове понякога приличат на произведения на изкуството. Писането им е доста сложно, текстовете помагат да разкажете за случващото се, споделяйки собствено мнение.

Можете да изберете определен формат или да ги комбинирате по свое усмотрение.

Не забравяйте за графика и планирайте постове регулярно според съставения график: за всеки ден от седмицата, няколко пъти в седмицата или 1 път според типа на страницата. Благодарение на това читателите ще свикнат, че в определени дни излизат постинги на лични и професионални теми, а това означава, че чакането ще бъде още по-приятно.

Трети съвет: събирайте инфо за текста

Като първа стъпка Google няма да помогне. Първо трябва да използвате информацията, която сте получили за клиента. Доколко личната му страница в социалните мрежи или сайта отразява експертно мнение, опита и настроението на конкретния човек, а не на търсачката.

След няколко месеца процесът ще се напасне, ще опознаете клиента по-добре и ще можете да създавате дори експертна статия/мнение без пространна помощ, на клиента ще остане само да провери поста. В същото време на личната уеб или социална страница е най-добре да се споделят опит и лични възгледи на човека, а не да се заместват с универсална информация от интернет.

Практиката показва, че постове, които са създадени без взаимодействие с клиента, написани въз основа на източници от търсачките винаги са усещат от читателите. Разбира се, цялостния стил се запазва, но целевата аудитория вижда, че в текста, например, има твърде много експертност и малко лична информация. Трябва да използвате характерни фрази, шеги, да отразявате емоциите на клиента.

Четвърти съвет: прочетете написаното

В началото на сътрудничеството с клиента може да спазвате следния алгоритъм:

 1. Копирайте съобщения, постинги на клиента с експертни данни в документа, в който ще работите или препишете текста от негово аудиосъобщение.
 2. Създайте бележка и направете заключение към неговите съобщения.
 3. Ако постът е с експертен характер, просто отделете същността на съобщението и го редактирайте в нужния формат със запазване на стила. Задължително допълнете коментара с предложения по темата.
 4. Забравете за текста и го прочетете на следващия ден. Отстранете печатни и правописни грешки. Не бива да правите постинга идеален, трябва да се създаде впечатлението, че го е написал обикновен човек, а не професионален копирайтър. Например, ако клиентът предпочита да пише с кратки и малко „орязани“ фрази, по-добре оставете това в този стил.
 5. Добавете в поста малко хумор или отразете харизмата на клиента. Поставете малко количество емотикони там, където е необходимо.
 6. Предложете по възможност на близък приятел на вашия клиент да прочете постинга, който знае, че ползва вашите услуги.
 7. Предайте текстовете на клиента и го помолете да посочи редакции под формата на коментари.

Поговорете с клиента предварително, че може да не успеете да влезете в желания от него стил от първия текст. Понякога постовете се нуждаят от качествена и премислена добре преработка, като в някои случаи може да се изискват услугите на компетентен редактор.

Чек лист на копирайтъра

В заключение ще дадем общи препоръки, които ще ви помогнат да се потопите в стилистиката и да създавате интересни постинги:

 1. Научете повече за хобитата, увлеченията, интересите и възгледите/ценностите на клиента, уточнете какъв образ иска той да демонстрира в социалните мрежи или блога си.
 2. Напишете концепция, направете график и план за публикуване на постовете, статиите.
 3. Съберете подробна информация за текстовете.
 4. Напишете постовете.
 5. Възползвайте се от обратна връзка и направете редакция при необходимост.
 6. Публикувайте текстовете в социалните мрежи или статиите в блога.
 7. След няколко седмици може да помолите клиента да даде отзив за сътрудничеството ви, който ще има тежест във вашето портфолио.
 8. Не забравяйте постоянно да си взаимодействате с клиента: интересувайте се от хобитата му, събития от живота, питайте за прочетени книги, гледани филми, пътувания и просто интересни факти.
Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.