От тръните до цветето – как един копирайтър да накара текстовете да цъфтят!

Може ли всеки копирайтър да накара текста да цъфти?

Седиш понякога пред компютъра, накланяш глава или подпираш брадичка и изпадаш в отчаяние. Пред теб e Той – Ужасният текст! Или е писан от небрежен автор, а на теб ти се налага да го върнеш към живота или сам ти си сътворил нещо странно, необичайно и „изстрадало“ (и това се случва, копирайтърите не сме от желязо). Незабавно възниква въпросът:

Какво да правя с този лош текст?!

Ако нямате време и желание да го пренапишете, използвайте няколко простички похвата:

 • Интересно форматиране: подзаглавия, вмъквания под формата на факти, статистически данни, цитати;
 • Добавяне на снимки, изображения, картинки – стилни или интересни и релевантни на съдържанието (може да са дори забавни, смешни, ако позволява темата на проекта);
 • Възползвайте се от зарибявка с интересно, ярко начало – има шанс заради него да ви бъде простено останалото.

Ако времето не ви ограничава, да поправите, редактирате текста ще е още по-лесно. За да направите това, то трябва изцяло да го пренапишете.

Внимание: личен опит! Редактирането на ужасни текстове е като мъчение с нажежено желязо. Колкото и пъти да съм се опитвала да усъвършенствам, доработвам чужди „шедьоври“, в края винаги съм се убеждавала: по-добре да го напиша сама от нулата.

Вие може би имате друг опит? Споделете го в коментарите!

копирайтър, добри текстове, копирайтинг

Как да разберем, че текстът е лош?

Изключително полезно не толкова за копирайтъри, но определено за клиенти. Признаците могат да бъдат много, но за по-кратко, ще отделим ТОП 5. Текстът е съвсем лош, зле, ако:

 1. Започва с думите „всеки човек“ или (не, моля те, само не и това) „в съвременния свят“.
 2. Представлява прострян чаршаф – без никакви параграфи, просто един цял абзац. Няма нито списъци, нито подзаглавия, нито грамотност и съвест в крайна сметка!
 3. Веднага щом започнете да го четете, честно казано, нямате особено желание да продължите.
 4. Във всяко изречение е добавена уводна фраза, дума (освен това, за съжаление, по-простичко казано) или дори две, три, четири… фантазията на авторите понякога няма граници.
 5. Само общи приказки, пълнеж, направо се давите от разводняване и лошото е, че даже не сте на борда на кораба. Нито дума в конкретика – ясен знак за лош текст!

Как да накарате един текст да разцъфне?

Всеки копирайтър, автор на текстове има свои хитринки, тайни и трикове. Ето само малка част от тях, които ще развием подробно в отделни статии:

 • Всичко започва от заглавието, така че обърнете специално внимание на него. Интригуващо, лаконично, по темата.
 • Използвайте синоними, но без да прекалявате.
 • Цветни и ярки аналогии (сравнения), които да отключат въображението на читателя. Разбира се, трябва да съобразите вида на текста. Примерно при технически текстове не би било удачно. Но нещо подобно при блог статии, рекламни текстове ще ви изстреля в орбита: „Съдбата те люшка от една посока в друга като коркова тапа в бутилка вино, отворена от келнер, на който не си дал бакшиш” – О. Хенри, „Един час пълноценен живот“
 • Най-доброто оставете за десерт или колко силни могат да бъдат метафорите. Те не се различават много от аналогиите, не са толкова буквални, директни, но са някак по-елегантни. Например: „Но дълбоко под сплеснатия нос и сламените коси и у най-грозните хора тлее мечтата за приказния принц или принцеса, които ще дойдат само за нея или за него“ – О. Хенри, „Дебютът на Тилди“
 • Използвайте цитати, за да подкрепите темата, тезата си. Хората обичат цитати.
 • Заложете на силно начало. Това може да е кратка история; силна емоция – изненада, възхищение, дори възмущение, омраза (стига да ги ползвате рафинирано); провокация, любопитство; кратка статистика; нашумял проблем; обещайте нещо, създайте очакване за чудо; започнете със „знаете ли?“; вкарайте леко менторски тон, но умерено, никой не обича да му казват какво да мисли.
 • Накрая – най-важният начин да съживите текста, да го накарате да цъфти. Трябва просто да го напишете с мерак. С желание, с емоция, с внимание. Може да звучи наивно, глупаво, но е точно така. 🙂

Късмет и здраве на колеги и клиенти!

И споделете коментарите си, разбира се!

Ако желаете да поръчате Royal съдържание, попълнете формата за контакти или се свържете с нас от меню „Контакти“:

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.