7 актуални тенденции при съдържанието през 2020 година

съдържание за сайт, копирайтър

Не бива да започвате да използвате съдържанието като инструмент за маркетинг и след това да забравяте за него. Потребностите на аудиторията се променят и трябва да им отговаряте адекватно. В тази статия ще разгледаме актуалните тенденции при съдържанието и маркетинг чрез съдържание за 2020 г., които следва да се имат предвид при разработването на стратегия.

Съдържание на статията:

 1. Обемна статия
 2. Живо съдържание
 3. Авторски текстове
 4. Email-бюлетини
 5. Визуално съдържание
 6. Видеоконтент
 7. Интерактивно съдържание

Обемни статии

Колкото по-кратко, толкова по-добре? Не и днес! Проучване на калифорнийската маркетингова агенция Kinetic Content установи, че качествено съдържание с интересни обзори, коментари, мнения увеличава продажбите и разширява целевата аудитория. Истории за постиженията на компанията предизвикват доверието на потребителите.

Брайън Дийн, известен SEO-специалист и автор на блога Backlinko, в своите изчисления стига до следното заключение: минималният обем на статиите от първата страница на serps в Google е 1890 думи (говорим за англоезични сайтове). При това е направен анализ на около един милион постове. По-обемните текстове в търсачките изпреварват малките статии.

Живо съдържание

Текстовете увличат, въвличат и предизвикват доверие, ако ги пишат обикновени потребители, които споделят интересни преживявания и собствен опит. Коментари, любителски фотоси и видео – всичко това е далече от перфектното, но по-добре от безлично съдържание.

Трябва да провокирате потребителите да създават свое тематично съдържание. В резултат на това хората ще се доверяват повече на марката, ще се повиши нивото на въвлеченост на аудиторията, което ще се отрази положително на конверсиите и посещаемостта на сайта. Хората по-скоро ще повярват на обикновения човек, който споделя опит за взаимодействието си с фирмата, сайта, а не на рекламата.

По тази причина живото съдържание е важна част от стратегията за развитие, популяризиране и класиране на сайта, както и коментарите, отзивите от клиенти.

Авторски текстове

Авторска статия е в пъти по-добре, отколкото структуриран текст без нито една грешка, но неносещ в себе си никаква оригинална мисъл. Днес стерилният и стандартен инфостил отстъпва място на ярките авторски текстове с личен подход към проблема, чувство за хумор и сленгове.

Сайт, фирма/компания, акцентиращи вниманието на авторски текстове, забележимо се откроява на фона на сивата маса постове и текстове в инфо стил.

Email-бюлетини

На пръв поглед email-бюлетините трябваше отдавна да са отишли в миналото, но не: в момента тяхната популярност само нараства. И за това има няколко причини: персонализация, полезна информация (в сравнение с мнения в социалните мрежи), възможност за отлагане прочит в удобно време и без бързане да се запознаете със съдържанието.

В последно време в имейл бюлетините започна да се появява качествено обработена и полезна информация, която да намерите самостоятелно в мрежата е трудно. И потребителите оценяват този факт.

Визуално съдържание (визуален контент)

Има няколко аргумента защо визуалното съдържание привлича към себе си много повече внимание, отколкото текстовото. Първо, видео, снимки и инфографики по-лесно се запомнят. На второ място, това съдържание е наистина интересно. На трето място, визуализацията улеснява възприемането на посланията и съобщенията.

По тази причина трябва да се създаде качествено визуално съдържание, както и SEO на изображенията.

Към настоящия момент Google, Pinterest и Instagram инвестират огромни суми в разработването на технологии за визуално търсене. В Google 19% от всички търсения попадат търсене по изображения, и в близко бъдеще тази цифра само ще се увеличава.

Проучване на компанията eMarketer показва, че технологията за визуално търсене предизвиква интереса на 62% от младите хора. Нито една друга нова технология не привлича толкова много внимание.

Активното използване от хората на гласово търсене, смарт колонки и гласови асистенти навежда на мисълта, че текстовите статии излизат на първи план, притеснявайки визуализираното съдържание. В действителност това е погрешно заключение.

Въпреки че гласовото търсене да оказва влияние върху характеристиките за създаване на съдържание, визуализираните статии изпълняват една от най-важните задачи за придвижване в класирането на сайта на фирмата/компанията и представянето на дейността ѝ в интернет.

Видеоконтент

Според журналистa на „Forbes“ Matt Bowman за 87% от интернет маркетoлозите видеото е най-ефективният метод за придвижване в интернет. Освен това, консумацията на видео съдържание всяка година се увеличава със 100%.

Видеоконтентът е must have за всяка уважаваща себе си компания, тъй като визуалният и звуков компоненти позволяват да внушите, представите идеята си за няколко минути. А ако видеото е съчетано и с качествен, полезен и авторски текст, то съдържанието ще стане максимално информативно.

Интерактивно съдържание

В интернет масово информацията е в текстов, аудио, фото и видеоформат. Въпреки това маркетингът чрез съдържание остава една от най-актуалните теми за популяризиране на марки, сайтове, компании.

Най-важното е да има гъвкавост и съответно промяна на формата на комуникация с потребителите, ако се налага. На потребителя трябва да му е интересно, ползвайки съдържанието. Без значение какво се пуска, независимо дали е обявяване на отстъпки, инструкция или новини за най-новите постижения или продукти. Всеки текст трябва да се възприема с гръм и трясък.

За тази цел са полезни варианти като:

 • разказване на истории: дълги текстове са подходящи дори и за сериозни фирми, най-важното е умело да се превърне съдържанието в нещо като завладяващ сериал;
 • проучвания, тестове, игри – всякакви интерактивни форми на взаимодействие с аудиторията на сайта и приложението;
 • директни преводи, истории – живи, необработени видеоклипове, които вдигат бариерата между компанията и потребителите.

Ето само няколко идеи:

 • съдържание под формата на игри;
 • анализ на отговорите на куизове, викторини, тестове;
 • директни ефири, уебинари – както със свой екип, така и чрез сътрудничество с други специалисти, чиято публика има вариант да се заинтересува;
 • активното публикуване на видео и истории.

***

Разбира се, през 2020 г. има и други, не по-малко важни тенденции при маркетинга чрез съдържание. Ние сме разгледали само тези, които са наистина актуални и са в състояние да дадат резултат в краткосрочен план.

За да обобщим, ще дадем определение на основната задача на съдържанието през тази година: да бъдете за потенциалния клиент полезни, бързо и безболезнено решавайки неговия проблем.

Свържете се с нас и намерете своите копирайтъри за текстове и статии за успешно подобряване на класирането чрез съдържание!

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.