Какво да проверите в статията преди публикуване

Пускайки статия е важно да се уверите, че сте направили всичко, за да:

1) се индексира тя добре в търсачките;

2) изглежда добре в блога;

3) изглежда добре в социалните мрежи.

Подзаглавия

Подзаглавията улесняват четенето. Те трябва да бъдат съставени така, че когато читателят премине през тях с очи, да разбере същността на статията. В подзаглавията е добре да се вмъкне и ключова дума, по която искате да популяризирате статията, това е важно за получаване на SEO трафик.

Мета заглавие (meta title)

Мета заглавие – това е заглавието, което потребителите ще виждат в резултатите на търсачките (serp):

Формулирайте мета заглавието внимателно:

  • добавете ключовата дума, фраза, по която трябва да бъде намерена статията;
  • представете си кое е най-ценното в статията ви за читателя и изнесете това в мета заглавието;
  • пишете мета заглавието така, че да отговори на очакванията на потребителя, когато той премине от търсачката към статията;
  • спазвайте допустимата дължина на мета заглавието (обикновено се смята, че мета заглавието трябва да съдържа 70 символа. Съдейки по всичко, търсачките отчитат до 150 символа, но ще се показват само 70-80).

Ако не зададете мета заглавие, то Google ще го формира вместо вас. И не се знае дали ще изглежда привлекателно за вашия читател.

Мета описание (meta description)

Тук е същото като с мета заглавието. Когато формулирате мета описанието, опитайте се да се поставите на мястото на човека, който търси в търсачката. Какво точно от вашата статия ще бъде най-ценно за него? Кое ще го „закачи“? Фрагментът, откъсът (snippet) е възможност да покажете, че читателят ще намери при вас това, което търси. И, разбира се, трябва да добавите ключова дума, фраза.

Alt-тагове (текстове) към снимките

Те трябва:

  • да бъдат указани към всяко изображение на страницата;
  • да съдържат ключова дума;
  • описват съдържанието на снимките;
  • да се различават за всички изображения, ctrl+C не върви тук.

Open Graph тагове

Това е информация, която се показва, когато постовете се споделят в социалните мрежи.

Например:

Какво да проверите в статията преди публикуване

На снимката е отбелязано заглавие от Open Graph таговете.

Ако Open Graph не са посочени отделно, то в социалната мрежа като заглавия на статии ще се показва мета заглавието, а за илюстрация – някоя снимка от страницата. Ако ви устройва, тогава не се притеснявайте. Ако не сте доволни, посочете ги отделно.

Картинка за Фейсбук

Внимателно следете за снимката, която ще се вижда във Фейсбук. Ако повече от 20% от нейната площ се заема от текст, то рекламата на вашия пост ще се показва по-лошо. За проверка използвайте услугата Facebook overlay.

Категория

Много е лесно да се забрави привързването на статията към правилната категория. В този случай тя се отнася към тази, която е зададена по подразбиране. Обикновено тя или изобщо не е по темата, или е „uncategorized“. В резултат на читателя ще му бъде по-трудно да се ориентира в блога ви и да намери най-подходящия материал. Нашият анализ показва, че потребителите кликват на категориите. Затова е важно да ги поддържате в ред.

Линкове към подобни статии

Не забравяйте да добавите връзки към други ваши статии, които ще допълнят поста. Това е важно, за да увлечете читателя в четене и за увеличаване на дълбочината на посещенията на сайта, а и като SEO фактор.

Връзки към услуги

Похвално е, ако искате вашите статии да носят полза на читателите. Но пишете ги все пак и така, че да получите трафик и продажба на продукта. Затова не се притеснявайте в статиите да предлагате своите услуги. Поставяйте ги в зависимост от темата на статията. Ако статията е за копирайтинг, ви предлагаме да поръчате при нас копирайтинг услуги, ако е за e-mail маркетинг –  предлагаме услуги по написване на текст за имейл маркетинг.

Освен това, винаги отново прочитайте текста преди публикуване и правете проверка на връзките. Но с това ще се справите и без обяснения.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.