Поръчайте SEO-копирайтинг

Seo-копирайтинг

Това е нещо като доза шаманство, мъничко късмет, щедра порция самоувереност, наглост и умения да се хвърля прах в очите в съчетание с лавина от анализи. Никой не може да предвиди с абсолютна 100% вероятност как ще сработи seo-статия (и ще сработи ли изобщо). Никой не притежава кристална топка и устройство за четене на мисли. Не вярвайте на никого, който ви дава безусловни гаранции и обещава (даже се кълне) да изведе вашият сайт в топ 10 на Google или друга търсачка.

Означава ли това, че да се поръчва писане на SEO-текстове за сайта по принцип няма смисъл?

Парадоксално е, но – не. Тук работи следният принцип – не се знае дали ще помогне, но със сигурност няма да попречи.

В какво се състои услугата SEO-копирайтинг

Копирайтърът, пишейки SEO текстове не просто пише добър и смислен текст, но и го насища с ключови думи, така че търсачките да разберат какво, къде, на кого и при какви условия предлагате. Ако авторът (копирайтър) не е лишен от художествен вкус и величае виното като „питието на Дионис“, като „опияняваща наслада“, то търсачките едва ли ще познаят за какво става въпрос – това са просто алгоритми, те не разбират човешките метафори.

От друга страна, SEO (Search Engine Optimization) не се свежда до обикновено натрупване, насищане с най-популярните и търсени „ключове“: трябва да се вземат предвид пълен набор от параметри – като обем на материала, регион, видове потребители, уникалност на статията, честотата на заявките, конкурентност на нишата и др. Всичко това превръща seo-текстовете в нещо като кутия на Шрьодингер: има нещо в нея, но дали е това, което си мислим?

Какво може един seo-копирайтър

 • Да направи пълен текстови анализ на сайтовете на конкурентите от челните позиции на търсачките.
 • Да състави семантично ядро (самостоятелно или с помощта на SEO-специалист).
 • Да създаде грамотни и уникални SEO-текстове за сайт без да забравя, че материалът ще се чете не само от търсачките, но и от живи хора.

Какво оптимизаторите не могат

 1. Да гарантират, че вашият сайт със сигурност ще попадне в топ 10 (на първа страница). Дори ако внимателно се спазват всички условия, търсещите алгоритми могат да се променят (а те се променят постоянно) и за да се разбере новият принцип на действие на оптимизацията, е необходимо време.
 2. Да продадат непродаваемото. Нека да приемем, че вашият сайт уверено заема първото място в класирането по всички възможни и невъзможни търсения, но купувачи при вас не идват, и не идват. Ако самият сайт е направен лошо, предлагате тотални боклуци или на вашият сайт липсва съществена информация: контактни данни, цени, удобен каталог и начини за плащане, липсва сигурност за купувача и т.н., то най-вероятно продажбите ще са ниски.
 3. Да решат вътрешните проблеми на фирмата ви: неефективно управление, лоша система за мотивация на персонала, недобра комуникация с клиентите, лошо обслужване и др., то в този случай seo-текстовете не са магическа пръчка и няма да превърнат тиквата в каляска.

Как работи оптимизацията и защо е толкова надеждна

Грубо казано в популяризирането (придвижването, класирането) на всеки интернет ресурс участват три страни:

 1. Собствениците на сайтове (вие).
 2. Търсачките (предимно Google).
 3. Seo-копирайтъри (ние).

Първите искат да продадат продуктите си или да рекламират своите услуги. Вторите се стремят да предоставят на потребителите на мрежата (интернет) колкото се може по-релевантна информация – така че, ако човек въведе „куче“, веднага да му излезе статия в Уикипедия, а не списък с остарели ругатни, например. Третите се опитват да намерят баланс между първите и вторите, т.е. да подберат такива комбинации от ключови думи, фрази и тяхното взаимно разполагане, че търсачките да сметнат точно вашата страница (сайт) за най-релевантен, информативен, полезен.

Сложността е в това, че нито една търсачка (Google, Bing, Yandex и т.н.) не разкрива принципите, по които работят алгоритмите ѝ, така че работата на SEO-експертите е непрекъснато търсене на съвпадения и аналогии, въз основа на които да бъде възможно да се направи заключение какви текстове се „харесват“ на търсачките. SEO-анализът е тежък труд, а най-лошото е, че само някаква причинно-следствена връзка да стане ясна и търсачките незабавно променят принципите на търсене. И всичко трябва да започне отначало.

Има действителна история със сайт, когато след поредната внезапна промяна на алгоритмите в топ 10 при търсене на „куче“ попада американски мини-блог на човек, който от време на време пише за своето куче за стотина абонати и не е мечтал за световна слава. Без да е пригоден за такъв бесен трафик, сайтът мигновено рухва само след половин час. И едва ли мъжът е останал доволен от зашеметяващия SEO ефект.

Традиционен подход

Такова е положението към момента, че съвременният копирайтинг се счита за лесна работа. За поръчка на seo-текстове за сайт клиентите се обръщат към начинаещи копирайтъри, търсят максимално ниски цени, вярвайки, че с набор от готови ключови думи и фрази, равномерно разпределени по текста може всеки да се справи. Защо да се губи време с професионален копирайтър и да се харчат пари.

От една страна този подход е оправдан, от друга – не. Въпросът е от какво да се започне: от формата или от съдържанието. Вечният спор кокошката или яйцето. Ако самото качество на текстовете, статиите не е от значение за вас, може да поръчате seo копирайтинг на начинаещи или неутвърдени копирайтъри (каквито ще откриете доволно количество в специализирани форуми и фейсбук групи), пакетни поръчки буквално за стотинки от SEO фирми или специалисти.

Ако за вас е важен смисълът, добрият интересен текст – имате нужда от професионален копирайтър.

Seo-копирайтинг при поръчка от УебАвтор

Като се има предвид всичко по-горе, ние следваме няколко основни принципа:

 • Нищо не обещаваме. Можете да поръчате seo-текстове за сайта си и ние ще ги напишем професионално, но това е ваш личен риск.
 • Честно обясняваме защо тези материали могат да са успешни или пък неуспешни.
 • Слагаме „човечност“ в текстовете, статиите. Алгоритмите се променят, а хората ще останат.

Вече сте сигурни, че имате нужда точно от SEO- копирайтър! Пишете ни!

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.