SEO – оптимизация, класиране на уеб сайт : какво е това и кому е нужно

SEO - оптимизация на сайт

Бизнесът няма време и подготовка да чете дълги специализирани текстове. Той трябва да печели пари. Ето защо кратко и на нормален език ще затворим темата SEO – оптимизация за Google и други търсачки.

Кой се нуждае от оптимизация за търсачки?

  1. Имате уеб сайт с много страници и планирате до добавяте още (ако включим и структурата на вашите услуги или продукти, можем още да разширим обхвата), но ви мързи да го направите в този момент.
  2. Имате човек/екип, който се занимава със сайта и е готов да направи тези нови страници или да поправи старите да съответстват на най-новите изисквания за вътрешна и външна SEO оптимизация.
  3. Направили сте от сайта достатъчно пари, за да разберете, че плащайки по-малко, вие в крайна сметка ще платите няколко пъти повече – или директно като загуба на пари, или чрез неосъществени продажби.
  4. Вашите конкуренти получават поръчки от посетители на сайта от Google, а вие нямате такива и сте принудени да разчитате единствено на реклама.

Ако нямате съвпадение с нито една от четирите точки, то SEO не ви трябва и можете да затворите статията.

Възможно ли е да се увеличи трафикът на сайта от търсене, ако нищо не се променя в сайта и не се работи по него?

Не.

Как да разбера дали ме мами агенцията, която предлага SEO?

Не можете. Както няма как да разберете дали ви е излъгал електротехника при ремонт на бойлера. Оценявате резултат на приемлива за вас цена. И бойлерът или работи, или не.

Какъв ще бъде резултатът два месеца след започване на работата?

Ако сайтът не е бил пълен провал преди да започнат SEO дейностите по него, очаквайте никакъв или минимален резултат за толкова кратък срок. SEO е продължителен процес и изисква по-дългосрочна работа. Като минимум си поставете 6 месеца, желателно 1 година и повече.

Защо да плащате за SEO, ако имате контекстна реклама?

Защо ви е лъжица, ако имате вилица? Или използвате всички възможности за привличане на клиенти, или обирате остатъците по дъното на буркана.

Рицарите в бяло казват, че SEO е зло, измама на потребителите и спам.

И вие казвате, че ви е 25 см, но само жена ви знае каква е истината. А вашите конкуренти обират каймака от търсачките. А и спамът, както и създаването на страници с несъществуващи стоки и услуги, отдавна не са актуални. От доста време SEO е високотехнологична оптимизация, изискваща и солидна подготовка на специалистите в нея. SEO осигурява най-апетитната и строго насочена аудитория с ясен интерес към вашите продукти или услуги.

Рицарите в бяло казват, че има едни такива лоши SEO-та, които само вземат пари и нищо не правят.

Вижте по-горе. Ако нищо не се променя на сайта, то SEO не ви е нужно. Дейностите по оптимизацията на сайт днес са толкова обширни и взаимосвързани, че качеството на даден конкретен специалист почти не играе роля, ако паралелно не осигурите и техническо подобряване на сайта. Достатъчно е да имате едно несъвършено звено, за да загубите всичко. Те не са магическо решение на всичките ви проблеми, просто още едно задължително условие.

Как да се оцени качеството на конкретния оптимизатор?

По никакъв начин. Бизнесът няма нито познанията, нито инструментите за оценка. В началото всичко е въпрос на вяра, като при закупуване на салата в супермаркет. Или ще се заситите и ще получите удоволствие, или ще повръщате половината нощ в тоалетната за парите си. Нямате ли надежда, оптимизъм, доверие, не се занимавайте.

В България пазарът е малък и винаги може да чуете и чуждо мнение, но крайното решение е винаги ваше. Включете интуицията си, анализирайте и изберете. Евентуален резултат можете да оцените след като избраният от вас оптимизатор е работил поне 6 месеца по сайта.

Ако оптимизаторът има много успешни проекти и кейсове, какво означава това?

Нищо. Това показва, че той има време и желание да ги публикува, и е достатъчно нашумяло име, за да се споделят, но не са гаранция за сигурен успех. Прочетете за грешката на сваления пилот. На всеки успешен кейс винаги има дузина неуспешни, за които никой не обича да разказва и точно вашия сайт може да е този паднал самолет.

Ние правим SEO три години и резултат няма.

Може, спрете, трябва ли още да се измъчвате? Би било удивително, ако пуснете реклама по радиото и нямате продажби от този канал три години. Най-често при такива клиенти проблемът не е в SEO, а с воденето на техния бизнес, неактуален продукт/услуга, прекалено силна конкуренция, с която е невъзможно да се съревновават. Помислете за по-генерална промяна и не винете само SEO. Със SEO трудно ще продадете черно-бял телевизор 2020, нали?

Аз самият ще направя SEO по-добре от всеки оптимизатор!

Няма. Българинът е известен с всеобхватните си умения и знания във всичко. Сигурно сам можете да смените и тоалетната чиния, но най-добре се доверете на опитен водопроводчик, за да си спестите време,  пари, инструменти.

SEO умря като канал.

Хайде сега? Докато има търсене, ще има и посетители от него. От много години Google е сайт номер 1 по посещаемост в цял свят. Винаги хората ще търсят в Google (или друга търсачка) решение на конкретните си проблеми и ако го намерят във ваш сайт, печелите вие.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.

2 Коментари

  1. Ще следя сайта ви с интерес, поздрави за усилията!

Коментарите са затворени.