ТОП 3 главни грешки на SEO копирайтърa

Желанието за работа в интернет и писане на качествени текстове е прекрасно! Въпреки това, много често в резултат на неумелото боравене на копирайтъра с ключови думи, съдържанието напълно губи своята стойност за клиента, за потребителите и за роботите на търсачките. Има няколко типични грешки, които ако се избягват, вашето съдържание ще бъде винаги на гребена на успеха.

Популярни грешки на SEO-копирайтъра

Грешка № 1. Крайният резултат се нагажда спрямо целите

Това е най-честата грешка, която се среща при 90% от начинаещите копирайтъри. След като са получили задание от клиент, веднага пристъпват към писане на текст. И едва след това започват да „нагаждат“ този текст към техническото задание. Резултатът обикновено е неудовлетворителен: или съдържанието губи своята стойност, или материалът трябва да се променя от нулата. Затова е много важно да се помни: изхождайте от основната цел на текста. Първо разпишете техническите цели и след това, въз основа на тях, пристъпете към писане на съдържание.

Грешка № 2. Превишаване на количеството на необходимите ключови думи

Много от начинаещите копирайтъри твърдо вярват, че колкото повече ключови думи се включат в текста, толкова по-добре. Въпреки това, трябва да запомните, че текстът преди всичко трябва да бъде четивен и интересен на хората. Именно затова оптималното съдържание на ключови думи е 5-7 % от обема на целия текст. Превишаване на този лимит може да доведе до това, че текстът да се превърне в прост набор от думи.

И, разбира се, потребителите на този материал едва ли ще се зарадват. В резултат трафика на сайта може да падне значително, а това, съгласете се, е противоположния резултат на този, който е  се търси от клиента − популяризиране на сайта в търсачките. И вместо да изпишем вежди, ще извадим очи. Освен това, тези текстове лошо се приемат от ботовете на търсачките − твърде честата употреба на ключови думи води до влошаване на позициите на сайтовете и техните отделни страници в търсенето, тъй като търсачките започват да разглеждат такива материали като спам.

Грешка № 3. Неправилно използване на ключови думи

Доста често ключовите търсения се състоят от три-четири думи. Ето тук се появява третата грешка: копирайтърите „разреждат“ тази верига от думи, фрази с други думи или фрази. Като резултат се губи целият смисъл от използването на едни или други ключови думи. За да се избегне това, винаги (!) използвайте ключовите думи точно – в точното число, род и нуждите на търсачката. Дори, ако думата е на жаргон.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.