Как да пишете добре – класическо ръководство за създаване на нехудожествени текстове в 4 части. Част III. Жанрове

Нонфикшънът като литература

Сред книгите, които се издават днес, се появяват все повече нонфикшъни. Хората искат да четат не измислена история, а истината за заобикалящия ги живот.

Повечето от известните писатели на нонфикшън са излезли от журналистиката. Съвременните писатели в този жанр не само могат ясно да излагат факти, но и да пишат красиво.

Ако човек иска да се научи да пише и да работи с текст, по-добре да го приема не като роман, а като статия.

Как да пишете за хора

За да вземете добро интервю, трябва да умеете да разговаряте със своя събеседник. Неговите думи винаги ще бъдат по-добри от вашите, защото те разкриват същността му. Жизнеността, живостта на вашите творби ще бъде правопропорционална на броя цитати, които успеете да вмъкнете в тях.

Намерете интересен човек с образна реч, подгответе списък с въпроси и запишете всичко, което той ви каже. Целият разговор няма да влезе в статията, но е важно да не изпуснете удачната фраза.

Съставяйки статията по бележките от интервюто, можете да премахнете от разговора всичко излишно или да смените фрази на места. Трябва да подчертаете най-важното, но без да изкривявате позицията на своя събеседник.

Как да пишете за места

Всяка, дори най-обикновената местност, място имат своя собствена особеност. Намерете я и започнете с нея своята статия. И след това се заемете смело с хората, живеещи в тази местност, защото най-интересното за читателя са хората.

Внимателно избирайте думите, особено прилагателните, за да не влезете в сладникаво-романтичен стил. Пишете живо, интересно и по същество, без излишни епитети.

Как да пишете за себе си

Автобиографията обхваща целия живот на човека и го проследява целия, а мемоарите напомнят албум със значими за автора моменти от живота. Опитайте се да предадете атмосферата на всяко едно време, за което пишете. В това ще ви помогнат описания на чувствата и детайли – звуци, миризми, имена, песни. И разбира се, хората, които са били около вас тогава.

Но не се отпускайте да стигате до „мърляви писания“, не пишете всичко, което ви дойде в главата, опитайте се да разделяте понятията „его“ и „егоизъм“. Използвайте добър език, защото вие пишете за себе си и за себе си, обединявайте събитията на своя живот в едно хармонично и динамично цяло.

Наука и техника

Научно-популярният нонфикшн се основава на логиката и прилича на обърната пирамида. На върха на тази пирамида е основополагащият факт, от който следват заключения и пирамидата се разширява.

Логично е да обоснове всеки етап от историята, разказа – тук не трябва да има „бели петна“. И не прекалявайте с термините. Вашият текст трябва да се разбере от обикновения човек, който отдавна е забравил какво е учил в часовете по физика. Ако термините са необходими, обяснете значението им директно в текста.

Този жанр ще ви научи да мислите трезво и ясно като изграждате текста стройно.

Делови, бизнес книжа

Всякакви делови книжа пълнят канцелариите.

Научете се как да пишете докладите, документите си на нормален език. В тях трябва да отразява вашата личност, а шефът трябва да разбере какво новаторско подобрение сте разработили.

Спорт

Почти всички спортни коментатори ползват особен език, до предел, наситен със спортни жаргони. Четем подобни статии, за да научим резултатите от даден мач или състезание, но не и за удоволствие.

Как да напишете интересен спортен обзор (преглед)?

 • Избягвайте шаблонните изрази.
 • Потърсете нови, неексплоатирани, неизтъркани думи.
 • Не забравяйте за простия, добър и кратък език.
 • Не насищайте своята статия с ненужни цифри.
 • Пишете за хората.

Как да пишете за изкуство

Хората, пишещи за изкуство, са разделени на журналисти и критици. Журналистът разказва за нови филми или книги, а вие решавате струват ли си те вашето внимание. Критикът разкрива смисъла на романа или на спектакъла, оценява ги, базирайки се на историята на жанра.

За тези, които са избрали да пишат за изкуство, има няколко правила.

 1. Обичайте областта на своята дейност. Читателят трябва да чувства как трепетно се отнасяте към литературата или театралното изкуство.
 2. Не разкривайте подробности от сюжета. След прочитането на статията, читателят трябва сам да реши дали иска да разбере края на историята.
 3. Използвайте в ревюто, обзора конкретни детайли – това ще помогне да се избегнат общите, нищо незначещи думи.
 4. Не употребявайте възторжени, патосни епитети, изразявайте мнението си ясно и точно.

Хумор

Ако се опитвате да пишете хумористични произведения, то почти всичко, което правите, е сериозно. Понякога хуморът е единственият начин да се каже нещо важно или да погледнете по различен начин на явление, станало банално.

Тук също има правила:

 • Не измисляйте „смешни“ имена.
 • Не повтаряйте няколко пъти една и съща шега.
 • Не се страхувайте да говорите за неща, неприятни на властите.
 • Потърсете смешното в ежедневието.
 • Не засипвайте читателя с вицове, шеги, по-добре го изненадайте с една, но с неочаквана острота.
 • При шегите не трябва задължително да има дълбок смисъл. Чистият абсурд също понякога е прекрасен.
 • Не се опитвайте да обяснявате собствените си шеги.

Дали това е сатира, пародия или фейлетон, хуморът не само забавлява – той прави човек свободен.

По книгата на William Zinsser „On Writing Well“

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.