Как да получите поръчки като начинаещ копирайтър без да имате портфолио

За да получите задания и поръчки, е нужен опит. Но как да го добиете, ако сте съвсем начинаещ? За един копирайтър е трудно да се наложи, защото с него не искат да си сътрудничат без да има портфолио. Няма никакви примерни текстове – клиентът си тръгва. Ще подскажа няколко начина как да получите заветната първа поръчка.

Всичките начини са работещи. Изпробвани от мен или колеги копирайтъри.

Направете нещо безплатно или евтино

Пуснете обява в специализирани форуми или в общностите на свободно практикуващите (групите във Фейсбук или Linkedin) и намерете там интересен поръчка. Лендинг (целева) страница, описания на продукти, съдържание за сайт, оптимизирани текстове, готина статия – каквото ви харесва.

Свържете се с клиента и честно му обяснете ситуацията. Знаете как се прави това на теория, чели сте книги, ходили сте на курсове, но практически опит нямате. Но сте много заинтересован от проекта, заданието му и искате да опитате:

 • Безплатно;
 • Срещу заплащане, но ако текстът не му хареса – може да не плати;
 • Много по-евтино, отколкото клиентът е смятал да плати.

Желателно е веднага да покажете, че все пак разбирате за какво става въпрос. Предложете идея, теза, примерен план.

Не изглежда много привлекателно, нали? Но пък работи. Ако направите всичко добре, ще имате вече първия проект в портфолиото си. Това задание може да повлече и следващи клиенти – той ще увеличи шансовете за получаване на поръчка.

Измислете си клиент

Станете мъничко шизофреничен. Измислете си клиент, продукт, задача, дайте си задание и го следвайте. Научете конкурентите на компанията, проведете проучване – свършете работата си качествено.

Поздравления, във вашето портфолио се появи задание. Това не е лъжа – вие наистина сте работили над него, това е ваш текст. А това, че компанията е измислена, не е задължително да знае някой.

Но само не показвайте на клиентите текстове в Google Документи. Задължително ги оформете. Какво можете да направите:

 • Създайте свой сайт в WordPress и ги поставете там;
 • Направете си страница в някоя безплатна платформа;
 • Да направите PDF в Adobe Illustrator или Photoshop;
 • Намерeте хубав сайт и публикувайте там своя статия. Това на никого няма да навреди, не се страхувайте;
 • Намерете начинаещ графичен дизайнер и го помолете да ви направи някои от горните неща по-евтино или безплатно.

Намерете си наставник, ментор

Огледайте се за някой добър копирайтър или студио. Плащат малко, но ще ви кажат, покажат и насочат. А когато се научите – ще започнат да ви плащат по-добре и сам ще сте в състояние да привличате клиенти.

Ще можете да давате примери и да казвате, че са работили над определени проекти.

Има вариант да си намерите и посредник. Вие му плащате, давате процент, а той ви помага да си намирате поръчки. На мен този вариант не ми харесва, но той също работи.

Водете блог

Ако искате да пишете статии – в портфолито ви са нужни статии. Не е задължително да са за клиент, възможно е за вас самите.

Направете сайт, блог и пишете там за всякакви интересни неща. За предпочитане е, разбира се, за работата ви. И споделяйте този блог като портфолио на своите потенциални клиенти.

Пишете гост-статии, постове

Този метод е подходящ, ако има нещо, с което сте много добре запознат – туризъм, козметика, здраве, семейство, икономика и т.н. Намерете популярен блог или сайт, посветен на вашата тема. И напишете за тях няколко статии.

Първо, за вас ще научат много хора, сред които ще има и потенциални клиенти. На второ място, тази статия може да се добави в портфолиото ви. На трето място, щом сте там, значи сте експерт в темата.

Най-трудното нещо – началото

Но най-успешният начин за получаване на добри поръчки си остава портфолио и да поемате поръчки. Работете върху това. Не отхвърляйте напълно евтините поръчки, ако те ще ви помогнат да получите скъпи.

Нека да обобщим как да получите първо задание, ако сте съвсем начинаещ копирайтър:

 • Да направите нещо безплатно или с голямо намаление;
 • Измислена задача и да оформите задание;
 • Да се намери наставник;
 • Да водите интересен блог;
 • Да пишете гост-статии или постове.

Успех.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.