Що е то уникално съдържание – основи и влияние

Добре структурираната и достъпно изложена информация – мерило, по което оценяват потребителите и търсачките.

Погрешно се смята, че „техническата оптимизация“ на текста е достатъчна. Времето на царуването единствено на ключовите думи, фрази и мета тагове е вече в миналото. Единствено релевантното и експертно съдържание е пътеводител в света на висшата мода (оп, извинете, в света на топ класирането). Докато неговият тромав и не толкова изящен събрат – текстът, непохватно изтъкан от десетки ключови фрази, днес предизвиква у посетителите само такива емоции:

Когато вълната от „удоволствие“ изчезне, съвсем резонно в човека възниква основателен въпрос: „А какво е това?“.

А в крайна сметка основната задача на сайта е предоставяне на информация!

През последните години алгоритмите на търсачките значително увеличиха способността си да анализират: те просто стават все „по-умни“. Днес без качествено съдържание, което има високи показатели за уникалност и способност за привличане на целева аудитория, няма как да се мине.

Полезното и уникално съдържание осигурява максимално подходящата (релевантна) за интересите на посетителите информация и значително повлиява класирането на сайта. То дава възможност за подобряване на видимостта, за влизане в ТОП-а и увеличаване на клиентската база. Важни са и поведенчески фактори за класиране, в полза на които се внедряват уникални изображения (картинки), видео, приятна за окото графика. Всичко това допринася за повишаване на доверието на ресурса и подобряване на качеството на информацията.

Създаването на отлично съдържание за сайт (уеб контент) не е финалната черта, а стартовата точка.

Когато целевата аудитория открие сайт с наистина актуални материали, отговарящи на нуждите ѝ, това ще стане началото на вирусно разпространение на съдържанието в мрежата. Ефективна реклама в най-доброто си проявление!

При разглеждането на въпроса си струва да изолирате два значими вида уникалност на текста:

 • Техническа – спазване на всички основни параметри на плътност, разводненост, спам и т.н. за избягване на налагане на филтри от търсачките на сайта;
 • Семантична (смислова) уникалност – степента на разкриване на темата и удобство на възприятие на материала, неговата актуалност и информативност за посетителя (читателя).

Именно тук се крие същността, която не е за пренебрегване: уникалното съдържание трябва не само да бъде оптимизирано и напудрено за Google, но и да служи като полезен източник на информация за читателя.

Уникално съдържание – това не е механично „вграден“ текст, а качествен материал, способен да изпълни изискванията на търсещите системи, покривайки исканията на аудиторията и давайки ѝ търсените отговори.

Създавайки контент, съдържание за сайт, вие правите две неща едновременно – пишете и за търсачките, и за хората.

Отрицателно влияние на неуникалното съдържание за класирането

Рейтингът на сайта, напълнен с чужди, копирани и неоптимизирани статии и материали постоянно пада, което води до:

 • Понижаване на позицията на сайта при търсене;
 • Проблеми с индексирането (загуба на страници и т.н.);
 • Загуба на видимост;
 • Влошаване на трафика от търсене;
 • Рязко намаляване на продажбите.

Статистиката познава много примери, когато използването на неуникално съдържание е довело до изпадане на уеб сайта на самото дъно.

Заедно с чисто техническите аспекти спада и популярността на ресурса (сайта) сред посетителите, които, разочаровани от липсата на тежест на информацията, започват да се съмняват и в истинността на текста. Това влияе отрицателно върху имиджа на компанията, фирмата, бизнеса и значително разваля репутацията им. Дори, ако услугите се предлагат на по-ниска цена, съдържание с ниско качество с признаци на класически copy paste отблъскват посетителите. Да се говори за ефективно класиране дори вече не е необходимо.

Глоби и наказания

Неуникалното съдържание винаги предизвиква гняв и ярост в Гугъл, който незабавно заплашва неверниците, че ги грозят наказания и санкции. Мотивите на  системата са ясни:

 • Да се отърве от „лошите“ и оспамени сайтове, текстовете на които не носят никаква полезност;
 • Създаване на условия за честна конкуренция;
 • Гарантиране на „чистотата“ и качеството на класирането.

Сайт, който не отделя внимание на съдържанието си, рискува да попадне под един от многобройните филтри на търсачките, да стане безполезен за своята аудитория и в крайна сметка да потъне в забрава. Последствията се простират от рязкото потъване в класирането до самото изчезване от него.

Най-известните методи за въздействие посредством филтри:

 1. Omitted Results. Сайтът изчезва от класирането и ще го намерите само чрез разширено търсене;
 2. Duplicate Content. Предава огнен поздрав на любителите на пълненето на сайта чрез ctrl+c, ctrl+v, след което се наблюдава спад на всички показатели и дълъг застой на сайта;
 3. Panda. Бори се с всякакво съдържание, което смята за некаествено. Безполезни рерайти (пренаписвния), неуникални текстове в сайта и копипейст – всичко попада в немилост;

И това далеч не е целият списък на възможни наказателни мерки. Тук също може да се включат санкции, налагани за преоптимизирано съдържание, създадено без оглед на човешкия фактор, а единствено с техническа цел.

Уникалността трябва да обхване целия сайт, а не само отделни страници. Повтарящи се материали (макар и леко коригирани, редактирани) имат отрицателно въздействие върху значимостта ресурс.

Абсолютно очевидно е: популяризиране на уеб сайт с маса неуникално съдържание няма да има никакъв практически смисъл.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.