Какъв трябва да бъде текста за сайт?

Всяка информация, която е публикувана на сайта, се нарича съдържание. Това могат да бъдат аудио и видео файлове, статични графики и, разбира се, текст. Именно с помощта на последния, уеб ресурсът (сайтът) говори на потребителя. Ето защо е толкова важно при писането на текст за уеб сайт да се вземе предвид спецификата на възприемане на излаганата информация в интернет.

И не забравяйте, че посетителите на сайта не са единствените, които търсят съдържание. Постоянно се отчитат и роботите на търсачките, и не дай Боже, това да не им хареса! Бан е сигурен. За да носи текстът за всички изключителна полза и да изпълнява своята основна цел – да привлича посетители и да ги насърчава към правилните действия, трябва да се следват някои основни насоки.

Баланс на интересите

За да се гарантира на сайта добра позиция при търсенето и внимание от страна на потребителя, текстовете трябва да отговарят на техническите изисквания и просто да бъдат интересни и информативни.

От гледна точка на търсачката, един текст трябва да бъде уникален, т.е. не трябва да има аналог в необятността на интернет и не бива да е преситен с ключови думи. Това е задача за seo-специалистите. Понякога по неясни причини или по силата на временен пристъп на мързел, или поради бедност на речника, някои от тях злоупотребяват с програми за генериране на уникално съдържание. Просто заменяйки думите със синоними, може да се нароят тонове уникален текст. На въпросът е дали той ще бъде четивен и интересен? Едва ли.

Да се добави уникалност на текст по този начин не бива още и защото роботите на търсачките днес стават все по-„човечни“ и интелигентни. Те анализират множество поведенчески характеристики на потребителя и, ако посетителят не се задържа на сайта, не се разглежда каталога, блога, не преминава по страниците с контакти или формата за заявка, това означава само едно – ресурсът е безполезен и не е достоен да заема първите позиции при търсенето.

По този начин съдържанието на сайта трябва да отговаря и за изпълнение на задачите за оптимизация, и на потребителските очаквания. Сдобивайки се с лоялни отношения от търсачките и посетителите, можете да разчитате на популярност.

Ефективност на съдържанието за сайт

Обикновено предназначението на текста за сайт в широката му употреба е просто информация за запознаване. Всяко представяне в интернет е преди всичко имиджов и маркетингов инструмент за въздействие върху целевата аудитория. За да работи ресурсът над тези задачи, поднасянето на информацията не трябва да бъде скучно и шаблонно. Проучванията показват, че потребителите рядко се задържат на една страница по-дълго от няколко минути, ако не намират точните данни.

Така че – не е нужно да разтягате локуми. Дайте на потребителя информация, удовлетворяваща неговите критерии на търсене. Прибавете към това и малко оригиналност, с мярка приятен хумор, не забравяйте за грамотността – и такъв текст непременно ще предизвика жив потребителски интерес.

В необятността на world wide web (мрежата) можете да намерите огромно количество съвети и мнения за качествено съдържание. Очевидно е, че всички те са натрупани по пътя на опита. На някои от тях трябва да се обърне внимание, и все пак – всяко умение и научаване се калява през период на собствени грешки и изтощително търсене на идеала.

„Опитът е син на трудните грешки“ (е казал Пушкин), а както бихме казали по български „Повторението е майка на знанието“.

И това е вярно и по отношение на писането на текстове за уеб сайтове!

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.