Кои копирайтинг техники са безнадеждно остарели през 2017 година?

„Винаги така сме правили и всичко беше перфектно“, – типичен аргумент на някои клиенти във всякакви спорове. Но, искаме или не, правилата на играта непрекъснато се променят.

Това, което пред 5 години е давало отличен резултат, сега само дразни читателите и влияе негативно на позициите на сайта. Това не означава, че сте направили нещо погрешно. Но и хората, и търсачките са станали много по-взискателни към съдържанието: акцентът е изместен в посока на качеството, а не на количеството. В черния списък се оказаха много популярни техники (прийоми) на копирайтинга.

Състезанието за брой знаци (думи) на кило

Как беше:

Хората не се доверяваха на това, което пише в интернет. За да ги убедим да направят покупка, беше нужно да им се предостави максимум информация, с писане на всички подробности. Google също много по-охотно индексираше и придвижваше страница с 3000 букви минимум.

Сега:

Когато човек види прострян „чаршаф“, в 95% от случаите той не започва да чете. Търсачките вече използват по-сложни алгоритми, които оценяват не само размера и уникалността на съдържанието, но и неговата структура, броят на стоп думите и изразите, съответствието на темата. Целта е да се даде на читателя наистина полезна информация, необходима за вземане на решения.

Златното правило на съвременното писане на текстове за сайт (копирайтинг): „ако можеш да не го напишеш – не го пиши“.

Голяма роля играе вече оформянето. Съдържанието, текстовете е желателно да се „разреждат“ със снимки и графики, схеми. Стилният дизайн и интелигентно подбрани графики са в състояние да повишат конверсиите няколко пъти.

„Купи само сега!“

Как беше:

От средата на XX-ти век маркетолозите твърдят: за да се застави човека да си купи нещо, трябва да му се даде да разбере, че друг шанс няма да има. А и кой ще се откаже от възможността да придобие нещо, за което отдавна е мечтал и то 2-3 пъти по-евтино? Колкото по-малко време за мислене, претегляне на всички „за“ и „против“ – толкова по-голям шанс е посетителят да реши да не губи време и веднага да направи поръчка.

Сега:

Най-елементарният вариант – таймер, които се нулира след всяко презареждане на страницата. Някои използват „прогресивен“ вариант, когато броят на акциите все пак стига до заветните 00:00:00… Но след минута пак се обновява. И (о, чудо!) имате в наличност още няколко последни шансове.

Преди трикът с ограничаване на времето наистина работеше. Но сега само един монах-отшелник, който е прекарал двадесет години някъде в планините на Тибет, не знае как работи това.

Ограниченията все още работят. Но само честните, обосновани и разумни. Например: „Налични 10 перални модел X на цена 349 лв. След изтичане на промоцията – цена 429 лв. Направете своята поръчка сега“.

Фонтани от възторг

Как беше:

Фрази като „уютен дом, в който искате да се връщате“ и „строители, които слагат всяка тухла с любов“ моментално създаваха в главата на читателя желаната картина и дълбока симпатия към самата компания, чувството, че за него всичко се прави с душа.

Сега:

Подобни текстове отдавна са станали скучни. Те не предизвикват у читателите никаква реакция и се възприемат като информационен шум. Потребителите знаят какво искат и търсят не красноречиво описание на собствените си желания, а доказателство. Сканирането на сертификати ще работи по-добре, отколкото пасаж за „най-добрите майстори в България“, а вместо историята за „десетки сложни проекти, реализирани от нашия екип“ достатъчно е да покажете 3-4 добри поръчки.

Няколко въпроса в началото

Как беше:

„Мързи Ви да готвите? Искате да хапнете вкусно и на нормални цени?“. С първите думи читателят е познал себе си и мислено отговоря „да, да, това е за мен!“. След това остава само да му се поднесе прословутото блюдо с готово решение.

Сега:

Атаката с риторични въпроси изглежда най-малкото странно. Защо питаш, ако отговорът е очевиден? Вие само плащате за допълнителни знаци. Не се страхувайте веднага да разкажете, кажете на клиента какво предлагате и какви ползи ще получи той.

Удар по слабото място

Как беше:

Смяташе се, че натиск по „болния мазол“ винаги е по-ефективен, отколкото просто да се опише картината на светло бъдеще. Може малко да се попресили и да се опише лошият сценарий – и човекът ще бъде готов на всичко, само веднъж завинаги да реши проблема. Колкото по-мрачна перспектива – толкова по-силен страх.

Сега:

„И без вас знам, че съм …“ – единствената (и напълно адекватна) реакция на подобни драми. Читателят, потребителят търси решение. Това не означава, че за проблемите не бива да се пише. Но едно е да се спомене  мимоходом в какви ситуации може да помогне продукта или услугата, а съвсем друго – методично да се  „бие“ по болното място, описвайки чудовищни сценарии.

WebАвтор винаги се опитва да е в крак с актуалните тенденции при писане на текстове за сайт, копирайтинг новостите и да предлагаме текстово съдържание, което се харесва не само на търсачките, но и на реалните посетители. За бързо попълване на сайта Ви с качествено съдържание, попълнете кратката форма и направете запитване сега.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.