Как да проверите текста преди публикуване

Какво да направите с текста преди публикуване, за да не се срамувате после пред клиенти и читатели.

1.    Изтрийте излишното

Задайте въпрос към всеки абзац и изречение: „Ако махна това, текстът ще стане ли по-лош? Ще бъде ли по-малко разбираем или интересен?“. Ако не се повлияe смисъла и няма да стане нито едно от изброените – смело махайте.

Някои автори възприемат това болезнено: „Е, аз толкова писах, вложих време, а сега да трия? Не искам!“. Не се дръжте като удавник за сламка за излишното. В етапа на редактиране е възможно и допустимо да премахнете 30-50% текст: абзаци, списъци и цели раздели. Това е нормално.

2.    Прочетете на глас

Прочитането помага да намерите най-проблемните места в текста: сложни формулировки, несъгласувани думи, пропуски и правописни грешки.

Не четете твърде бързо – карайте бавно и така сякаш говорите на приятел, който лежи на дивана. Така ще разберете кои изречения са твърде дълги, кои мисли трудно се разбират.

3.    Намиране на грешки

Понякога сме невнимателни, бързаме, допускаме правописни и печатни грешки. Ако се публикува текст с грешки, нищо фатално няма да се случи, но по-добре да не се случва.

4.    Премахване на излишни интервали

Повечето хора дори няма да забележат двойния интервал в текста. Но ако искате всичко да е идеално – по-добре да изчистите боклука.

Отстранете пропуските в документа чрез търсене в текста. Натиснете Ctrl+F, за да въведа „интервал интервал“ → „ентър“. Всички двойни интервали ще излязат. Можете да ги премахнете на ръка или да се направи замяна от меню Replace → Find and Replace.

5.    Изтриване на празни редове

Това е по-забележима грешка, отколкото излишните интервали. Обикновено абзаците се отделят един от друг с помощта на нов ред (ентър, а не с празен ред). Ако в текста има празни редове, в сайта ще се появят огромни дупки.

Настройте в текстовия си редактор интервалите между параграфите и след заглавията – така текстът няма да се превърне в „чаршаф“, когато изтриете всички празни редове.

6.    Оправете печатните грешки и форматирайте правилно

Печатните грешки правят текста да изглежда непрофесионален и немарливо написан. Следете задължително за такива. Слагайте правилните кавички „“, пунктуационни знаци и тирета, не използвайте дефисите вместо тире. Поставяйте правилните заглавия (Heading 1, Heading 2 и т.н), списъци, тирета, номерации и удебеления.

7.    Смаляване на изображенията

Картинките често са „най-тежката“ част от съдържанието. От тях страницата се зарежда по-бавно, а това е лошо и за SEO и за UX. Така че – компресирайте, за да се намалите качеството и „теглото“. Аз пускам всички изображения през TinyPNG – той ги свива 30-80%.

8.    Напишете Title и Description

Някои автори смятат, че това е работа на оптимизаторите. Аз не съм съгласна. Това е текст, който виждат хората: в заявките за търсене, в социалните мрежи, в съобщенията. Заглавието и краткото описание помагат да се разбере дали написаното ще е интересно, дали си струва да се чете. Не може да се делегират такива важни елементи на другите. Това е част от работата на автора.

9.    Пуснете през програма за уникалност на текста

Независимо как работите, какви и кои източници ползвате, винаги проверявайте текста за уникалност преди да го публикувате или предоставите на клиента. Това е част от професионалната работа на един копирайтър или притежател на сайт.

Чек лист за проверка на текст, преди да публикувате

  1. Премахване на ненужното
  2. Четене на глас
  3. Намиране на правописни грешки или дайте на коректор
  4. Премахване на излишни интервали
  5. Изтриване на празни редове
  6. Форматиране и печатни грешки
  7. Свиване на изображения
  8. Напишете Title и Description
  9. Проверка за уникалност
Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.