Съдържание за социални мрежи: от лайковете до продажбите

съдържание за социални мрежи, текст за социални мрежи

Популяризиране в социалните мрежи е обещаващо и прогресивно направление, използвано за привличане вниманието на потребителя, формиране на лоялност в аудиторията и поддържане на интерес към компанията или личната марка (бранд) за дълъг период от време. Но без съставяне на план на съдържанието и тук няма как да стане. Нека да разберем какви видове постове в социалните мрежи има и за какво са необходими.

Пет основни вида съдържание в социалните мрежи

Съдържанието в социалните мрежи е съвкупност от текст, графика, визуална, аудио и видео информация, използвана за популяризиране. Тя трябва да бъде разнообразна, интересна, полезна и уникална. Създаването на подобен вид съдържание не е сложно, достатъчно е да проявите малко креативност и да знаете, познавате вида съдържание в социалните мрежи.

1.      Информационно съдържание (информационен контент)

Съдържа информация, насочена към спечелване на доверие. Най-често срещаният вид съдържание. За какво разказва?

 • За историята на марката, фирмата, компанията – пътят към успеха и основните етапи на развитие.
 • За новости – какво се случва в живота на фирмата и на сектора като цяло.
 • За квалификацията на персонала – обучение и курсове, които правят вас и вашите служители истински професионалисти.
 • За силните страни на компанията – предимства, които са важни за клиента и добавят надеждност на марката в очите на абонатите, последователите.

2.     Продаващо съдържание

Помага да се превърне потенциалният купувач в реален. Трябва да се продава умерено (да заема не повече от 30% от общия план на съдържанието). Какво се споделя?

 • Предимства – силните страни на продукта и се анонсират оферти, предложения.
 • Решения – ползите, които ще получи клиентът като избере вашият продукт или услуга.
 • Цени – стойността на продукцията и нейната обосновка.
 • Отзиви от клиенти – мнения на съществуващите клиенти, които вече имат опит със сътрудничество с вас.

Създаването на продаващо съдържание в социалните мрежи е истинско изкуство. Обемът и оригиналността са добре дошли. Продаващият пост трябва да съдържа ангажиращо заглавие, оригиналност и изгодност на предложението, ограниченост във времето и призив за действие.

3.     Обучаващо съдържание

Потвърждава експертността на автора на блога, сайта по един или друг въпрос. На какво учи?

 • Правила за избор и експлоатация – информация, която ще ви направи в очите на клиента професионалист във вашата сфера.
 • Мнения на трети лица експерти – ревюта от гуру-та и анализи на пазара. Също така можете да се обърнете към лидери на мнения (блогъри), които вече са спечелили доверието на голям брой последователи и могат да привлекат вниманието към вашата марка.

4.     Въвличащо съдържание

Този вид постове в социалните мрежи се считат за най-ефективни, тъй като помагат да влезете в своеобразен диалог с последователите (потенциални и настоящи клиенти). Заедно с това въвличащото съдържание е насочено към укрепване на доверието и изграждане на комуникация. Как да получите отклик?

 • Помолете да се изкаже мнение, да се постави оценка, да се даде отзив или да се посъветва за решение. Тук може да попитате какво липсва на клиентите, какво искат да видят на страницата, какво очакват от вас, марката, компанията и т.н.
 • Направете тип отворена анкета (без варианти за отговор) или затворена (с няколко възможни отговора). При провеждането на проучването темата трябва да бъде актуална за целевата аудитория. Въпреки популярността на анкетите, тестовете, винаги има вероятност аудиторията да не реагира никак. При извършване на обемно гласуване, което ще изисква усилия и време от ответника, е добро решение да насърчите участниците с малки, но приятни бонуси (отстъпки, подаръци и т.н.).
 • Предложете интересни забавни игри или участие в промоционална, рекламна игра.

Въвличащото съдържание в социалните мрежи е способно да активира аудиторията и ръста на абонатите, но то не е лишено и от подводни камъни. Така например спокойното обсъждане лесно може да се превърне в скандал, който да създаде негативен обра и да се отрази върху репутацията.

5.     Забавно съдържание (развлекателен контент)

Разрежда, отпуска обстановката и създава настроение. Този тип съдържание в социалните мрежи не решава непосредствените бизнес задачи, но именно то може да привлече и задържи вниманието на бъдещия абонат (потенциалния последовател). Въпреки факта, че бизнесът отдавна присъства в социалните мрежи, повечето хора в интернет търсят забавление и леко съдържание. Какво може да пускате?

 • Красиви снимки и смешни клипове.
 • Увлекателни истории.
 • Добри и смешни картинки.
 • Вицове, цитати и анекдоти.
 • Интересни факти и образователни материали.
 • Хороскопи и тестове.
 • Подборки на филми, сериали и концерти.

Развлекателното съдържание в социалните мрежи трябва да предизвиква усмивка и желание да се задържи вниманието върху предложения пост. Но не си струва да копирате публикации от други. Създайте свои – това ще ви направи уникален в очите на абонатите.

Как да създадете съдържание в социални мрежи

Съставяйте план на съдържанието за няколко седмици напред. Дозирайте информацията, включвайки в лентата разнообразни постове. Проследявайте реакцията на абонатите и правете изводи  кое, какво се харесва на аудиторията. Не се страхувайте от критики и негативни коментари. Следете тенденциите, за да не пропуснете остри и важни теми. Задължително отчитайте предпочитанията на потребителите в различните социални мрежи.

Популяризиране в социалните мрежи е работа обемна и постоянна. Но резултат еднозначно ще има и това не са просто лайкове и репост (споделяния). Става въпрос за доверието на аудиторията и ръст на бизнеса или личната марка.

Искате да имате добро представяне в социалните мрежи? Свържете се с нас, ще се погрижим!

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.