Да се научим да пишем добър текст за уеб сайт

текст за сайт, текстове за сайт

Как да говорите за бизнеса живо и с полза

Статията ще е от полза за предприемачите, които сами пишат текстове за сайта. Нека разгледаме процеса на подготовка на текста от нула до приключването му, ще споделим полезни съвети и препоръки.

Три важни правила за писане на текстове за сайт

В самото начало още трябва да се пресекат завишените очаквания. Така че да започнем с три важни правила.

1. Не надценявайте силата на текста

Слаб текст на сайта няма да свали до дъно продажбите, а силният няма да ги увеличи в пъти.

Уверете се, че вашият продукт/услуга са нужни на хората, че продавачите ви ги продават правилно, че стоката е на склад, а продавачът, консултантът ви не е груб по телефона. Ако бизнесът ви закъсва с продажбите, текстът няма да поправи това.

2. Не пишете, ако можете да покажете

Текстът е в основата на всеки сайт, но не забравяйте, че никой текст не може да замени снимката.

Ако продавате разноцветни чорапи, една снимка ще разкаже за красотата им повече от една страница текст. Подкрепяйте текста с илюстрации, или дори заменяйте текста с фотографии.

Не пишете за това, което може да покажете.

Пишете

Цветни чорапи могат да се носят с класически обувки, мокасини и ежедневни обувки, с дънки и дори с делови, официални панталони.

Покажете

текст за сайт, текстове за сайт

3. Оформяйте текста на сайта красиво

Дори и най-добрият текст няма да се прочете, ако той не е оформен добре. Красиво – това значи минималистично и без резки контрасти и ярки изгледи.

Потребителите обичат лаконичен и ясен текст, за да се разбере веднага какво им се предлага и трябва ли им това. Така че, обърнете внимание на оформянето на текста, типографията, формата.

Сайтове с добре оформен текст са ценни, той създава естетика и атмосфера. Това помага да предложите стоката или услугата с вкус.

Как да оформите текст за сайта:

За да изглеждат заглавията и абзаците (параграфите) спретнато, използвайте правилните тирета, кавички и скоби. Не пишете заглавие в блока за въведение, а параграф (абзац) да поставяте в блок отреден за цитати, защото ви мързи да ровите в библиотеката на сайта. Това ще усложни настройката на раздела и може да провали мобилната версия на показване на сайта.

Не се увличайте с удебеляването, подчертаването и зачеркването на текст, това разсейва. За подчертаване на важните моменти използвайте специални блокове.

Регулирайте междуредовото разстояние. Сбит текст се чете по-трудно, но твърде големи пространства между редовете също не са добре.

В нулев блок/категория на сайта може да се настройва междубуквеното разстояние – не прекалявайте. Струва си да добавяте такова само за главни букви, и то внимателно.

Като цяло и трите правила, споменати в тази статия, се свеждат до една единствена мисъл: текстът – това е само форма на подаване на информацията, най-важното е съдържанието. Текстът сам по себе си не е ценен: можете да го премахнете и да го замените със снимки, като облекчите възприятието на посетителя.

Когато имате разбиране за всички тези неща, вие сте готови да напишете текст.

Забравете какво са ви преподавали в училище. Вместо дълги съчинения –  давайте леко и по темата. Вместо сложни изречения – кратко и ясно. Посетителят на вашия сайт очаква от вас информация, а не роман от стотици страници.

Уви, трябва да погледнем истината в очите: канцеларският стил няма да изчезне, той не отстъпва, разпространен е. Вече не се пише просто: „Работещите повишават производителността на труда“, а непременно: „… вземат активно участие в борбата за повишаване на производителността на труда…“…

Преди да пристъпите към написване на текст за сайт, нека повторим:

  • Клиентът, всъщност, не се интересува и не му е интересен текста, а има нужда от информация.
  • Пишете така, както говорите.
  • По-простичко, без сложни думи, изрази, изречения означава по-добре.

Имате основните опорни точки, задачата е опростена. Захващайте се за текста. 🙂

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.