Защо е нужен текст в сайта

Сайт без текст е като кекс без захар.

Но някой сигурно ще каже, че не обича захар, тя не е здравословна и кексът напълно може да мине и без нея. А защо текстът изобщо е необходим? И необходим ли е в действителност?

Нека да поразсъждаваме за кого се пише текст:

  • За хората (истински, живи, мислещи)

Първото и най-важно място заемат хората. Искам да вярвам, че бизнесът (в мрежата и не само) се създава за удовлетворяване на конкретни човешки потребности или проблеми. Същото важи и за текста. Няма значение дали извличате финансова изгода от сайта или безплатно давате съвети – текстът трябва да бъде интересен и полезен на хората.

Съдържание за сайт, което не е уникално (над 80%) по дефиниция не може да отговори на тези параметри. За никаква здравословна конкуренция не може да става дума, ако вие просто копирате текст от друг ресурс.

В края на краищата статиите на сайта са не само информация за посетителите му, но и визитка за вашия бизнес.

Текстът на началната страница е корицата, лицето на вашето предложение (за вид услуга, продукт), възможност да се откроите сред конкурентите.

Сега, когато онлайн бизнесът се развива изключително бързо и активно, уникалното търговско предложение, собственият стил на представяне на информацията, позиционирането излизат на преден план. И точно със заимствани текстове няма да привлечете вниманието към себе си, а това значи, че изпускате и клиента.

  • За търсачките (умните, неподкупните, разпределящи трафика)

На второто почетно място се нареждат търсачките. Google, Bing, Yahoo, Yandex и т.н. разкриват далеч не всички тайни на своята работа, но все пак – най-важният принцип за класиране на уебсайтове (реда, по който се подреждат ресурсите при въвеждане на заявка) се явява полезността на ресурса за посетителя и пълнотата на отговора на заявката.

Ако в интернет вече има магазин за детски дрехи или портал с рецепти за истинска италианска пица, да има втори със същото съдържание, не е необходимо. Защото, първо, нищо ново дублираният сайт няма да ви каже, и второ, само ще затормозява търсенето в резултатите. Така че търсачките са въвели и постоянно затягат санкциите за уникалност и качество на съдържанието. С копирани текстове в топ-а на търсачките нямате шанс да попаднете. Или ако попаднете, няма да е за дълго – санкциите за сайта са неизбежни.

Най-вероятно някой ще каже, че може да се мине и без текст. Тогава веднага изникват въпросите: а как ще се извърши външна оптимизация на сайта? Къде ще се поставят ключови думи, фрази? Как ще се класира и оптимизира сайта?

Текстът, както и въздухът, е необходим за сайта. С негова помощ ще се отличавате от останалите, ще споделяте, управлявате, ще съветвате, играете, ще продавате.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.