Защо едни сайтове будят доверие, а други – не

На всяко парти има „някой познат“, който макар да изглежда и да е облечен прилично, макар да се опитва да завърже разговор… само като се приближи близо до нас, ние се опитваме да се отдалечим или се преструваме, че сме заети с чата на телефона. Често ние дори не можем да обясним защо един или друг човек предизвиква у нас инстинктивно недоверие.

Същото се случва и със сайтовете. Вашият ресурс може да бъде обичайният, с набор от стандартни страници, описания на продукти и услуги, ревюта, отзиви… но има нещо, което предизвиква у посетителите недоверие. Но за щастие, в случая със сайтовете е много по-лесно да се разбере откъде идва това недоверие.

През 2010 г. е проведено мащабно проучване в Reddit и е съставен списък на елементите, които най-често отблъскват потребителите на сайтове.

1.     Сложност.

Много е важно човек да може бързо да намери това, което му е необходимо. Ако вашият сайт прилича повече на тайна база данни на ФБР, повярвайте ми, никой няма да губи време, за да го разкодира. Оптимално е ако до всяка страница може да се стигне максимум с 2-3 кликвания.

2.     Остаряла информация.

Някои фирми не намират време да поръчат текстове и да напълнят сайта с ново, подходящо съдържание. А най-лошото е, когато последните публикации в раздела за новини датират от 2015 година, например. Такива сайтове изглеждат изоставени. И дори ако сте посочили навсякъде телефон за контакт, никой няма да се обади, за да е сигурен, че все още съществувате.

3.     Некачествени текстове.

Потребителите стават все по-взискателни. Още повече, че сега много от тях знаят много добре какво е SEO-копирайтинг, къде и как се поръчват статии, колко струва това и кой ги пише. Какво доверие може да има към онлайн магазин, фирма, която очевидно е поръчала статии на килограм за 10-20 лева?

4.     „Вихрушка“ от мигащи елементи.

Превръщането на сайта в „коледна елха“ е лоша идея. Подобни сайтове изглеждат като призраци от 2000-та година. Дори ако имате онлайн магазин за празнични стоки, неговият дизайн може да бъде минималистичен и изчистен. А да се създаде правилната атмосфера може чрез стилни цветови акценти, атрактивни заглавия и качествени снимки на продуктите.

5.     Модериране на коментари, отзиви.

Ако даден потребител оставя коментар или задава въпрос, последното нещо, което иска да види, е „Вашият коментар ще бъде публикуван, разгледан в срок от… дни“. В потребителят се поражда недоверие – ако отзивът първо преминава през администратора на сайта, то нищо не му пречи да поправи текста или изобщо да премахне негативни коментари. В бизнес сегмента е особено важно да се създаде възможност за открито обсъждане на фирмата, марката и нейните продукти (а за спам да се поставят съвременни филтри).

6.     Игри с цените.

Някои са уверени, че посочвайки реалната цена, могат да изплашат потребителите и поради това се подават заблуждаващи цени. Впоследствие се обяснява на клиента, че е ставало въпрос за различен грамаж, бройка, артикул и какво влиза реално в цената. Това често отблъсква клиента и буди недоверие в сайта.

7.     Сив “чаршаф“.

Работата дори не е в това, че човек трудно чете неструктуриран текст, а още повече и дали ще намери отговор на своя въпрос. Включва се един и същ принцип на уважение. Ако не искате да отделите 10 минути за оформление или да поръчате текстове от професионален копирайтър, логично е, че и вашият сайт ще изглежда, че работата ще бъде свършена или продукта ще е ок, но „може би“.

8.     Несъответствие на Title (заглавието) и основната статия.

Заглавието на страницата е нещо като обещание. Ако човек търси информация за домашни средства за облекчаване на хрема, той не се нуждае от статия за това, че народните методи не работят и по-добре да си купи спрей N. Посещаемостта може да се покачи, но струва ли си да се „помпа“ в посока нецелева аудитория?

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.