10  съвета как да създадете полезно SEO съдържание за сайт

Преди SEO-статиите бяха предимно с цел техническата оптимизация. Днес, ако сайтовете са въведени в ред и админите си вършат работата, техническите грешки са рядко явление. На преден план в SEO излиза съдържанието – това е нещото, върху което се гради целият интернет маркетинг.

Няма смисъл да създавате съдържание, което не е интересно на никого. Как да се създаде съдържание за сайт, приятно за четене и с акцент върху SEO?

Номер 1: Пишете уникално

Да се пише уникално и оригинално съдържание е важно, но продължават да се генерират текстове с качество, от което остава много да се желае. Темите трябва да бъдат адекватни, нетривиални и да помагат на хората в конкретен казус. Кой би искал за стотен път да препоства статия на тема, която е използвана до дупка и се е изчерпала напълно?

Номер 2: фокус върху намеренията на потребителя

Вече сме 2018 година и всички ние добре знаем, че преоптимизираното съдържание е остаряло и не работи. А и Гугъл за такова едва ли ще ви погали по главата.

Ключовите думи – тази светая светих, все още играят важна роля, но не трябва да забравяме, че Гугъл също не стои на едно място и умнее с всяка изминала година. Днес кралят на търсещите много по-добре е запознат с намеренията на потребителя при търсене. За да разберем по-добре предпочитанията и желанията на потребителите, трябва за миг да погледнете на нещата през техните очи и да си представите, че те пишат в лентата за търсене една или друга информация.

В епохата, когато Гугъл обръща внимание на семантичното търсене, в процеса на писане на текстове използвайте синоними и думи, които по смисъл могат да заменят основните ключови думи.

Номер 3: Отличавайте се от тълпата с оригинално заглавие

Хващащото заглавие играе ролята на SEO, това е добре известен факт. Готино заглавие до голяма степен решава съдбата на съдържанието: ще го погледнат ли неговите потребители или не, добър ли ще бъде процентът на кликове или не. За ефект в заглавието можете да добавите ключови думи, за да се харесате и на Google, и на потребителите.

Номер 4: Да живеят дългите текстове

Много специалисти са сигурни, че Гугъл предпочита формата на дългите текстове. Може би, защото в статия с обем до 1000 думи по-лесно е да се разположат всички необходими ключови думи, а да не изглежда просто като списък с търсения.

Още едно предположение – дългите текстове носят по-голяма стойност за читателя поради пълнотата на разкриване на темата. Но това не означава, че трябва да се разтягат локуми на общо основание. Съдържание трябва да е обемисто, със съдържание само на необходимата информация по темата и без допълнителни безсмислени обяснения.

Но не трябва да забравяме, че десктопите отстъпват на мобилни устройства, така че дългите текстове не винаги са най-добрата идея. Съобразете големината на текста и с тези параметри и предпочитания на аудиторията си.

Номер 5: Структурата е важна

Избягвайте текстове с формат тип „чаршаф“. Използвайте заглавия и разбивайте текста на параграфи. Всичко е просто: днес малко хора изобщо четат нещо от началото до края. Поглеждат, отбелязват най-важното и готово. За да не губите връзка с читателя и да го държите ангажиран, трябва да помислите за структурата на текста.

Гугъл също обръща внимание на структурата на текста. От това колко е разбираема, ще зависи колко бързо ще разбере основната идея на публикацията. За да не се компрометира ефективността на съдържанието, не забравяйте да добавяте ключови думи и синоними в заглавията и подзаглавията.

Номер 6: Екип „Връзки (линкове)!“

Профилът с референции на сайта трябва да се гради не само на купени и споделени връзки към вашият ресурс. Линквайте и към други популярни сайтове с добра репутация, тогава вашите потребители няма да имат съмнение относно авторитета на вашия ресурс. Освен това Google със сигурност ще ви „благодари“ за помощта в изпълнението на неговата мисия – „да направи цялата информация глобално достъпна и полезна“.

Номер 7: Улеснявайте споделянето

Съдържание, спечелило вниманието на многобройна аудитория в социалните мрежи, заслужава повече внимание от страна на Google. Колкото повече споделяния и лайк-ове получава съдържанието в социалните мрежи, толкова по-лесно е ресурсът ще изгради добра репутация. Най-малкото, което може да се направи – добавете социални бутони или джаджи на страницата със съдържание. Едва ли някой от потребителите ще се занимава с копиране на линкове.

Номер 8: Обикнете систематичността

SEO обича последователността и постоянството, Гугъл също. Обновяване на съществуващото съдържание от време на време и добавяне на ново систематично. Вашата активност едва ли ще остане незабелязана, търсачките и ботовете по-често ще обхождат сайта, за да го индексират.

Номер 9: Анализирайте стъпките си

Анализът е в основата на всяка SEO кампания. Без анализ е невъзможно да се разбере дали избраната стратегия е правилната. За да разберете предпочитанията на своите потребители, трябва да ги наблюдавате. Не в буквалния смисъл на думата, разбира се, а чрез Google Analytics. По този начин ще подобрите стратегическото планиране на съдържанието, маркетинга и ще разберете своите слаби области, които изискват специално внимание.

Номер 10: Повече снимки

Практически всички хора по-добре възприемат именно визуалната информация. Затова съдържание, което съдържа инфографики, картинки и други визуални елементи, получава до 95% повече мнения и лайк-ове, отколкото само текст. Платно от текст, дори отлично написан, изглежда скучно и просто не задържа вниманието на читателя. Публикации със снимки – това е съвсем друго нещо: и читателите са доволни, и нивото на ангажимента расте.

Важно: за да не постигнете обратен SEO ефект, снимките трябва да се оптимизират. Нужно е да се използват изображения с правилния размер, правилно име на файла и правилно описание (ако има).

Изводи

Съдържанието на сайта и SEO са неразделни и изискват равен дял от вниманието. Ако искате вашето съдържание да се откроява на фона на милиони съществуващи, а маркетинговата стратегия да носи резултати, то тогава трябва добре да поработите над SEO на съдържанието на всички фронтове.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.