Как да напишете добър текст? Инструкция за копирайтъри

Често един копирайтър пише текстове, разчитайки на своето лично вдъхновение. Този подход има право на живот, но той не е твърде надежден. Какво да правите, ако сте получили задание и от вас се иска силно, качествено съдържание, а вдъхновение не идва? В тази статия ви предлагаме да разгледаме алгоритъма за създаване на наистина добър текст, който решава задачите на потребителя.

Процесът по написване на всеки текст може да се раздели на следните етапи:

 • проучване на заданието;
 • изготвяне на план;
 • събиране на информация;
 • писане;
 • измисляне на заглавие;
 • редакция, корекция.

Да разгледаме всеки етап по-подробно.

Проучване на копирайтърското задание

Важно е да разберете правилно какво иска от вас клиентът в ролята ви на копирайтър. Информационен материал? Продаващ текст? Описание на продукти за онлайн магазин, рекламно представяне или статия за блог? А може би клиентът има нов сайт и иска да го попълните с текстово съдържание по основните категории от менюто?

Предназначението на един продаващ текст е да убеди читателя, че има нужда точно от този продукт или услуга и че трябва да направи поръчка точно на това място. В информационния материал трябва да се опишат свойствата на продукта. Описание на продукт за онлайн магазин трябва да разкаже на посетителите за особеностите на конкретната стока или услуга.

Важно! Не всеки клиент може ясно да формулира какво му е нужно. Ако има някакви съмнения, неясноти, задавайте въпроси. По-добре да изгубите повече време за подготовка, отколкото след това да се получат спорове за редакции.

Изготвяне на план

Съдържанието на плана зависи от спецификата на текста. Например, ако искате да напишете ревю, обзор за „смарт часовници“, използвайте следните пунктове:

 • встъпление;
 • дизайн;
 • управление;
 • технически характеристики, спецификации;
 • софтуерни възможности;
 • заключение.

Рекламните текстове често се пишат по алгоритъма AIDA.

 • Attention. Привличане вниманието на читателя. Например: „Тази фитнес гривна помогна на Ева Лонгория да влезе във форма за един от сезоните на „Отчяни съпруги“.
 • Interest. Предизвикване на интерес. Тук обикновено се описват характеристиките на продукта/стоката/услугата. Пример: „Бягаща пътека на добра цена, която ще контролира сърдечната честота и ще ви помогне да свалите 5 кг за месец“.
 • Desire. Да накарате читателят да изпита желание да купи описания продукт. Това може да стане по различни начини. Най-лесният вариант – ограничение във времето („Периодът на отстъпката, промоцията от 20% свършва след 2 дни!“).
 • Action. Призив за действие. Убедете посетителя да се обади/поръча/пише/отиде в магазина ви.

Събиране на информация

Най-надеждните източници са официалните сайтове на производителите на стоки и доставчиците на услуги. Блогърите са отделна тема. Често при тях може да се намери полезна информация, но препоръчвам да се търси информация от няколко различни източника, за да се избегнат фактологически грешки.

Писане

Кратки изречения са за предпочитане пред дългите. Въвеждащи обяснения и празни обороти не са нужни на никого. Подзаглавия и списъци подобряват читаемостта, което се отразява добре на поведенческите фактори. Вместо „Това е един много добър продукт“, по-добре е да напишете „Този продукт ще ви помогне да направите (еди-какво си) с помощта на функцията си (еди-каква си)“.

Измисляне на заглавие

Често това е най-трудният момент. С помощта на заглавието вие трябва да привлечете вниманието към материала. Добре изглеждат заглавия-въпроси или цитати от текста. Оптималната дължина – до 7 думи. Най-добре е да измислите 5 заглавия, да направите пауза и после да изберете най-подходящото от тях.

Отстраняване на грешки

Заемете се с редакция, корекция на текста след около час, за да можете да погледнете на текстовете със свеж поглед. Още веднъж направете проверка на фактите. Прочетете текста на глас – така по-лесно ще забележите стилистичните неточности.

Ами, това е всичко! Може да предавате на клиента!

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.