Как да не съсипете началната страница или 7 грешки на копирайтъра

Значението на началната страница на сайта не е преувеличено. Това не е просто виртуалното лице на фирмата, компанията, нейната визитна картичка в интернет. На началната страница са разположени линкове към другите страници, контактни данни и маса други текстове и графична информация. Често точно към началната страница водят всички или почти всички заявки, по които се търси сайта в търсачките.

Разбира се, текстът на главната страница на сайта е задължителен. Той е необходим, както за SEO цели, така и за формиране в посетителите на доверие към сайта, компанията. И, разбира се, би било хубаво, ако този текст е и продаващ. Иначе какъв е смисълът да идват на началната страница посетителите по основните комерсиални търсения?

Да се съчетаят всички тези 3 качества в един текст е по силите само на опитен копирайтър, който е вече „старо куче“ в текстовете за начални страници. Но дори и професионалист не е застрахован от клишета и шаблони. Сега ще опишем някои от тях и ще дадем препоръки как да не се превърне началната страница в „изкривено огледало“ на сайта.

1. Никакви хвалебствени приветствия

Сигурно сте забелязали такива примери с текстове-приветствия по сайтовете, които започват с думите „Фирма ххх има удоволствието да Ви посрещне…“ или „Добре дошли на сайта на компанията xxx, където ние с радост…“. Тези фрази не само не носят никаква практическа информация, но и дразнят някои от потребителите. Помислете коя е целевата аудитория на дадения бизнес и се поставете на мястото на потенциалните купувачи. Повечето от тях са най-обикновени хора. За тях денят не е празник, не са именници и искат просто да си купят бензинова косачка за вилата или да сменят прозорците на кухнята. От тези захаросани приветствия и обръщения на „Вие“ нито ще им се окоси ливадата, нито ще стане по-топло в кухнята. Те се нуждаят от ИНФОРМАЦИЯ и ПРЕДИМСТВА, а не от задушевен разговор.

2. Никакви „истински професионалисти“ и „квалифицирани специалисти“

До безобразие разпространените щампи – изрази като „екип от истински професионалисти“, „квалифицирани специалисти“ и „опитни служители“. На първо място това е некоректно от гледна точка на езика. Помислете за значението на отделните думи, които някои копирайтъри поставят в съседство. Професионалист е човек, който в своя бизнес или умения е на много високо ниво. Как може да бъде истински или неистински? Той или е професионалист, или не. Същото е и с израза „квалифициран специалист“. Нима специалист може да бъде неквалифициран? В лингвистиката тези излишни думи се наричат плеоназми.

И друго, ако фирмата има някакъв вид бизнес и предлага продукти или услуги, то това само по себе си предполага, че в нея работят специалисти и професионалисти. Не е нужно да го доказват, още повече да „крещят“ за това през абзац, което звучи като опит за продажба на услуги със съмнително качество.

3. Никакви излишни „радости“

Третата позиция отчасти се припокрива с първата. Изрази като „С радост ще Ви помогнем“ или „Нашите сътрудници с удоволствие ще отговорят на Вашите въпроси“ задръстват текста и често са досадни за посетителите. А и въвеждат в заблуда относно намеренията на фирмата, между другото – чисто търговски, а не алтруистични. Бизнесът не е благотворителност, а правене на пари, или още по-точно – извличане на печалби. И основната задача на всяка компания е да вземе пари от джоба на клиента и да ги постави в своя. Разбира се, това трябва да доставя радост и удоволствие. Но тъй като текстовете се пишат за втората страна, а тя иска да получи ГАРАНЦИИ и практическа ИНФОРМАЦИЯ преди да направи покупка. Така че, нека оставим радостта за след покупката.

4. Никакви „индивидуални подходи“ и „високо качество“

Ако фирмата не гарантира високото качество на продуктите или услугите и не работи с всеки клиент индивидуално, означава че на пазара тя не прави нищо. Това би трябвало не да са предимства, а подразбиращи се качества. Ако искате да пишете за предимствата, трябва да поискате от собственика да отдели 10 минути свободно време и да разкаже, да ви нахвърля бележки кои са актуалните и атрактивни за клиента особеностите на неговия бизнес. И, ако той иска сайта му наистина да носи пари, тогава ще намери време и формулира наистина важните достойнства на фирмата или услугите, продукта, които предлага.

5. Никакво „можете“

Никога не употребявайте съставни глаголни сказуеми с думата „можете“. „Можете да закупите“, „Вие можете да оформите“, „можете да поръчате“ – такива изрази на копирайтъра дават на посетителя послание, че има алтернатива, избор. Той може да поръча, но може и да се откаже. Междувременно това е основната задача на продаващия текст – да се създаде у потенциалния клиент впечатление, че той остро се нуждае от конкретния продукт или услуга. Така че смело почистете всички „можете“ и ги заменете с утвърдителни фрази: „купете“, „поръчайте“ и т.н.

6. Без „уникални“ и „единствени“

Думата „уникален“ се употребява масово. На който и сайт да попаднете, могат да се срещнат уникални предложения, уникални продукти и уникални, патентовани технологии. Честата употреба на това прилагателно отдавна се е превърнала в щампа, освен това – с доста съмнителна репутация. Купувачите не се нуждаят от уникални, а от КАЧЕСТВЕНИ стоки и ИЗГОДНИ оферти.

А и много от тях съвсем не са глупаци и разбират перфектно, че в наше време да се създаде един наистина уникален, досега неизвестен на широките потребители продукт, е много сложно. За разлика от много копирайтъри, които по някаква причина смятат, че описаните от тях PVC дограма, сокове или юридически услуги са уникални сред хиляди други предложения, наводняващи пазара. Имайте милост, не внушавайте на хората погрешно схващане за новост и уникалност, а по-добре отделете малко време в търсене на РЕАЛНИ конкурентни предимства на продукта.

7. Никакво „оспамване“ с ключови думи, фрази

И последно, относно оптимизирането и насищането на текста с ключови думи с цел SEO. Добрият копирайтър трябва да бъде и малко психолог, и малко маркетолог и малко SEO-специалист. Последното е особено важно, защото дори и най-продаващите и грамотни текстове в интернет са безполезни, ако не са релевантни на търсенията в търсачките и не отговарят на изискванията на SEO. Така че не е лошо всеки копирайтър да следи какво се случва в тази област.

Какво да направите, ако е известно, че търсачките вече наказват за пренаситеност с ключове, а вие получавате задание мъничък текст от 150-200 думи с ключова дума/фраза „ПВЦ дограма“ и задача да присъства в 6 директни и 5 косвени споменавания? Човекът, който иска подобно нещо, сигурно е изморен от живота. Задължително се консултирайте с други специалисти. Ако трябва да се употребяват ключове точно толкова пъти, правете го в подзаглавия и в списъци, а не в основния текст.

И още повече, борете се със seo-гурутата до последно срещу налагането на ключове с неестествени, граматически неправилни форми. Не забравяйте, че 95% от хората никога не са чували за SEO. Какво ще си помислят за сайт с текст на началната страница с ето такова съдържание:

Ако имате нужда от хамали София направете им поръчка. Ако се нуждаете още и от нощни хамали София евтино може да предложим. Услугите на хамали в София и областта са търсени винаги. Хамали София цени можете да научите на нашия сайт.

Всеки нормален човек след като прочетете тези редове, ще реши, че ги е писал някакъв кретен. А как може да се доверите на компания, в която работят кретени, които не са в състояние да свържат и две думи?

И последно. Когато копирайтър пише текст за началната страница на сайта, той носи огромна отговорност. Няколко необмислени фрази или израза и работата на дизайнери, програмисти, мениджъри и SEO-специалисти отива на вятъра, а компанията се оказва безнадеждно дискредитирана. Да съсипете началната страница е много лесно – така че не пестете време за нейното написване. Запасете се с търпение и си представете, че сте хирург – от точността на движенията зависи живота на пациента. Или сменете работата си с по-малко отговорна.

Свържете се с WebAvtor: пишем правилни текстове, които ще работят за Вас!

Поръчайте текст за начална страница на сайта като попълните контактната форма.

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.