Ефективен маркетинг чрез съдържание: как да заинтригувате аудиторията и увеличите продажбите

Контент маркетинг или маркетинг чрез съдържание – това е система за създаване и разпространение на съдържание, която има за цел да привлече и задържи вниманието на читателите, както и да ги доведе до изпълнение на конкретни целеви действия. Това може да бъде покупка на продукт или услуга, преминаване към линк, регистрация на сайта, реакция в социалните мрежи и т.н. Маркетинг чрез съдържание е необходим, за да получите максимална конверсия от статии, видео и всякакъв друг материал.

Привличането на потребителите на сайта може да стане с помощта на SEO, реклама и социални мрежи – или качествено съдържание. Преди всичко нека се съсредоточим върху това, което искаме да получим от тях. На първо място, това е всяко действие, което може да донесе добавена стойност, приход. Покупка, регистрация, абонамент и др. Второ, социалната активност – ако потребителят разкаже, покаже сайта на приятели, ще получиш нови посетители и потенциални клиенти.

Сега, представете си своя клиент. Какво е необходимо, за да купи вашият продукт или избере вашата услуга, да сподели за тях на познати и приятели? Първото нещо, което идва на ум – безусловно полезност; продуктът, услугата трябва да му хареса, да му носи полза. А сега представете си – вие сте попаднал на непознат сайт с интересна стока. На какво веднага обръщаш внимание? Най-вероятно това не е ползата от продукта, а надеждността на продавача. Хората ползват услугите на тези, на които имате доверие.

Как да спечелите доверието на клиента

Ако посетителят не вярва на сайта, той няма да придобие вашият продукт или услуга, и още повече, няма да каже за тях на приятелите си. Най-вероятно той дори няма да стигне до бутона „купи“. Важно е да се задържи вниманието му до момента, когато той ще затвори страницата и ще отиде в сайта конкурент. Най-ефективният начин да направите това е да създадете благоприятна среда вътре в статията, текста за сайта.

Ако сте избрали статия, тогава обезателно я разделете на неголеми абзаци, поставете подзаглавия и допълнете със снимки. Направете всичко, за да е удобно и приятно да се чете текста. Старайте се да използвате минимално количество реклами, за да не изгоните посетителите. Публикувайте качествени, полезни статии, споделяйте ценна информация и доверието на посетителите малко по малко ще расте. Не забравяйте да поддържате читателския интерес – колкото по-често публикуваш нови материали, толкова повече редовни читатели ще имаш, а оттам и потенциални клиенти.

Какво да публикувате: два вида съдържание за сайт

В книгата си „Контент маркетинг“ Майкъл Стелзнър разделя съдържанието на две основни категории. Той го е нарекъл „първично“ и „ядрено“ гориво. Първичното служи за поддържане на читателския интерес, ядреното съдържание привлича широката аудитория. И двата вида съдържание за сайт са важни и трябва да се публикуват независимо едно от друго.

„Първичното гориво“ са статии, които редовно се публикуват на твоя сайт и не изискват особено време за създаване. Това могат да бъдат новини, ревюта на продукти, истории на успеха, интервюта и така нататък. Те трябва да се публикува редовно, така че посетителите постоянно да се връщат в твоя сайт.

„Ядреното гориво“ е съдържание от най-високо ниво. Уникална статия, която ще получи максимум читателски интерес. Това може да са статии с полезна информация, резултати от изследвания или проучване, „десетте най-добри“ и др. Те са в състояние да заинтересуват, да събудят социална активност и предизвикват доверие. Остава само да се научите да печелите от добавената стойност на такова съдържание. J

От читател към купувач

Ние говорихме за това, че крещящата реклама отблъсква читателя. Не е задължително да се отказвате от банер реклама или директни връзки. Все пак старайте се да я подавате с умерени порции. Нека това бъде най-полезната реклама на най-подходящото, правилното място. В противен случай просто ще спрат да ви се доверяват.

Прекомерната реклама на сайта е възможно като цяло да се избегне, достатъчно е да изберете правилния начин на монетизация. Най-ефективният от тях – партньорски програми. Ти просто описваш добро обслужване, услуги и насочваш натам клиентите. Впоследствие можеш да получиш печалба и клиентът да е останал доволен, а най-важното –никаква реклама!

Вече сигурно си забелязал главната особеност на контент маркетинга? Това е предоставянето на качествено и полезно съдържание за сайт, удовлетворяващо читателския интерес, както и създаване на благоприятни условия да се отърват посетителите от натрапчиви реклами. С други думи, вие давате на читателите си нужната информация в най-разбираема форма. Колкото по-удобен и полезен е твоят сайт за посетителя, толкова по-висока ще е конверсията и продажбите.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.