Плюсове и минуси на професията „копирайтър“ – перспективи

Копирайтър се налага сред най-търсените професии в интернет и ще остане такава още много дълго време. Това се дължи на факта, че всички сайтове се основават на текст. Практически на всички въпроси, които вие набирате в търсачката, отговорът е даден в текста.

Дори в You Tube, където клиповете са водещи, текстът е важен. Първо, опитните видеоблогери преди всяко пускане на нов клип пишат сценария или наемат копирайтъри, за да им го напишат. Второ, текст се вмъква под видеото в описанието, където се обозначава някаква важна информация от това видео, ключови мисли и тезиси, връзки и описание на някакви услуги или стоки, за които се говори във видеото.

Ако погледнем по-дълбоко, то причината за популярността на текста е, че механизмите за класиране на търсачките (Google, Bing, Yandex) са на базата на обработката на текст. Затова още дълго време текстът ще бъде основен инструмент за уебмастърите, с помощта на който те ще могат да създават статии, които отговарят на въпросите на потребителите, придвижват в търсачките техните сайтове в интернет и по този начин да печелят пари.

Така че, ако възнамерявате да печелите пари в интернет, то копирайтингът е професия, на която няма да ѝ мине тенденцията, работата няма да намалява, не се очаква да подлежи и на някаква забрана. Тази работа ще е търсена винаги.

Ето още няколко предимства в полза на копирайтинга:

  • Нужен ви е само достъп до интернет и компютър.
  • Овладяването на копирайтинг е много по-лесно и бързо, отколкото, например, програмиране, дизайн или видео обработка.
  • Работите в удобно за вас време. Можете да работите само вечер или в почивните дни. Никой не ви връзва към петдневна работна седмица от 9 до 6. Може да се практикува, както за постоянно, така и да се съчетава с други видове доходи или постоянна работа.
  • Умствено развитие. Занимавайки се с копирайтинг, вие постоянно ще изучавате някаква нова информация. Това ще помогне да се разшири хоризонта ви, ще обогатите речника си, ще станете по-начетен и интересен събеседник.
  • Не сте вързан за дадено работно място. С тези доходи може да се отдадете на пътувания. Има автори, които зимата се местят в Тайланд или остров Бали, като доходите от копирайтинг са им достатъчно, за да наемат малка къща, да плажуват и плуват, да хапват екзотични плодове. Струва си да поясним, че това може да стане възможно не поради и само от копирайтинг (имайки предвид цените на копирайтинг услугите в България), а благодарение на възможността да печелите пари от интернет като цяло. Можете да вложите сили и текстове в интернет проекти, включително и в онлайн магазини. Но факт е, че всеки проект не може да се вдигне без грамотни текстове. Така че, без добри текстове за сайт сте наникъде.

За да сме честни докрай с читателя, трябва да напишем и минусите, преди да вземете окончателно решение дали да се занимавате с тази дейност или не.

Минуси на професията „копирайтър“

  • За повечето копирайтъри това ще бъде нископлатена работа. Поради своята достъпност за широк кръг от хора, копирайтингът е нископлатена като цяло работа. Собственикът на сайт, пускайки задание, ще получи голям списък от кандидатите и ще избере най-евтините вероятно, а такива не липсват. Всичко е във вашите ръце. Вие сте това, за което се мислите. Ако мислите за себе си като неудачник, значи ще бъдете неудачник. Ако си поставите амбициозни цели, методично се движите към целта, имате търпение и самодисциплина, тогава всичко ще се получи.
  • Копирайтинг – не винаги е интересно нещо. Често се намират тегави задания на някаква строителна тематика, която може би не е силната ви страна, но за да изкарате някакви пари, то се налага да се поинтересувате.
  • Нужни са дисциплина и отговорност, които не са за всеки. Ако просрочите някое задание, тогава ще загубите авторитет, а заедно с него и достъп до по-скъпи поръчки. Трябва да започнете пак да работите за име, което не винаги е бързо.
  • „Хемороидни“ клиенти. Ще попаднете на клиенти, които понякога сами не разбират какво искат и затова не могат ясно да поставят задача, а след това започват да ви наливат мозък, което ще ви изнервя и дразни.
  • Копирайтингът е седяща работа, което се отразява на здравето, ако не се правят почивки и упражнения. Слава Богу – свободният график на работа го позволява. Можете по всяко време да сложите работата на пауза и да отидете на разходка. Въпреки това, понякога така сте залисани в работа, че просто можете да забравите за това. А после с тъга да установите теглото си, червените очи и схванатия врат и гръб.
Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.