Какво е email-копирайтинг и как да се научите да пишете продаващи съобщения

Техническите възможности на нашето време диктуват своите условия. Дори да се прави бизнес и да се намерят клиенти сега е много по-лесно чрез интернет, отколкото с помощта на други инструменти за търсене. Еmail-копирайтингът се явява чудесен, икономичен и най-вече ефикасен начин за привличане на клиенти. С негова помощ може значително да увеличите продажбите си, при това, намалявайки разходите за реклама.

Какво е email-копирайтинг (email маркетинг)

По същество това е довеждане до знанието (съобщаване) на така наречената целева аудитория на важна информация. С помощта на такива съобщения може да информирате потенциалните клиенти за акции, намаления, бонуси, за появата в продажба на нов продукт или услуга или за промяна условията на доставка.

Подобни съобщения обикновено се изпращат само на хора, които са изразили съгласието си за получаване на дадените писма. Спам-съобщенията, разбира се, също са метод за привличане на клиенти, но рекламните съобщения до целевата аудитория дават по-голям резултат.

Как правилно да се напише типово съобщение

Като за начало нека да видим какви по принцип са подобни текстове. Те могат да бъдат рекламни, тоест да уведомяват клиента за промоции, намаление или продукта; могат да бъдат поздравителни; а могат и да са покана за някакво събитие. За да напишете наистина грамотен продаващ текст, винаги имайте предвид каква именно цел преследва съобщението.

Сега да поговорим за общите правила за всички типове съобщения. Те не са толкова много, така че няма да е трудно да запомните тази информация.

  1. Първо, не бива да употребявате никакви лични обръщения. Това се прави само в случаите, когато се изпраща писмо до ограничен кръг от партньори или клиенти.
  2. Второ, трябва да отделите време и да проучите стратегията и особеностите на компанията, която организира имейл кампанията. Например, ако фирмата е ориентирана към младите хора и продава продукти или услуги с такава специфика, то и текстът трябва да бъде построен в този дух. Ще се съгласите, на хора с различна възраст и вид характер не бива да се поднася еднакво информацията.
  3. На трето място, текстът трябва да бъде кратък. Никой не чете дълги „чаршафи“. Затова е важно да отделите само най-основна информация и да пишете за нея.
  4. И накрая, текстът трябва да бъде продаващ. Не е важно какво трябва да се продава – продукт, услуга или интерес към събитие. Във всеки случай е необходимо човекът да се ангажира (да се закачи, както биха казали някои). Ако писмото е твърде дълго, скучно и не е ориентирано към клиента, изпращането му ще се окаже безсмислено.

Как да се научите да пишете текстове за имейл маркетинг (email копирайтинг)

Отговорът на този въпрос е доста сложен. Както е известно, няма единен подход и способ, който да приляга на всички хора. Но ако се опитаме да очертаем основните пунктове, се получава приблизително следния план:

  • Прочетете няколко статии за целите на подобни писма. Това ще помогне да сте наясно и да запомните основните принципи на писане на такива съобщения.
  • Разгледайте и разучете примери за добри имейл съобщения, които могат да се намерят в интернет. Използвайте различни източници, например, може да четете и анализирате имейлите, които идват във вашата поща. Опитайте се да прецените „хваща“ ли ви текста и защо. Учете се от корифеите: не се знае, изведнъж утре можете да намерите и въплътите в живота идея за създаване на материал, който ще направи същото впечатление.
  • Тренирайте и пишете пробни текстове. Както е известно, това е ключът към победата. Опитайте пренаписване на чужди писма по свой начин, покажете ги на ги на приятелите и семейството си, помолете ги да оценят качеството на представяне на информацията и нивото на ангажираност към текста.

Всеки копирайтър може при желание да овладее изкуството на съставянето на подобни писма. Ако нещо не се получава веднага, не се отчайвайте, а продължавайте да търсите начин да заинтересовате аудиторията с помощта на кратки съобщения. Опитът и знанията никога не са излишни. Дори ако никога не сте се занимавали с подобна работа, никога не е късно да се научите да я вършите.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.