Какво точно е контент маркетинг (маркетинг чрез съдържание)

маркетинг чрез съдържание

Не вярвайте, ако ви кажат, че маркетингът чрез съдържание е бъдещето на бизнеса. Той вече е настоящето.

Какво е контент маркетинг или маркетинг чрез съдържание?

Маркетинг чрез съдържание е маркетингов прийом за създаване и разпространение на ангажиращо съдържание с цел привличане на целева аудитория. Задача на технологиите е предизвикване на потребителите към целенасочени действия, да го включат в своя конверсионен сценарий. Контент маркетинг – това е информация, получена от вашия потенциален купувач в точното време и на точното място.

 • Вие мислите, че имате добри цени? Но вашият клиент дори не знае за това!
 • Вие мислите, че имате реални конкурентни предимства? Но вашият клиент дори не знае за това!
 • Мислите ли, че вашите продукти, стоки и услуги са най-добрите на пазара? Но вашият клиент дори не подозира за тяхното съществуване!

Всичко, което търсят клиентите ви в интернет е информация. Правилно подадената, поднесена информация, разпространявана чрез правилните канали, е същността на маркетинга чрез съдържание.

Основните предимства на контент маркетинга:

 • Непреки продажби чрез ангажиращо вашата аудитория съдържание.
 • Съдържанието не работи за вашата марка, фирма, продукт директно, но го прави разпознаваем.
 • За представяне чрез съдържание се изисква по-малък бюджет, отколкото чрез класическите начини за реклама.
 • Подобряване на позициите в serp на търсачките (SEO). Те харесват естествени връзки!
 • Увеличава търсенето и трафика – съдържанието предполага постоянен ръст на сайта чрез броя нови материали и по този начин се увеличава броят на заявките от търсачките.
 • Укрепва се авторитета на вашата фирма, сайт или марка, създаване на висококачествено съдържание ще ви направи експерт в очите, както на потребителите, така и на конкурентите.
 • Маркетингът чрез съдържание е естествен! Това не е натиск за търсачките чрез seo-връзки. А означава, че в дългосрочен план е точно това, което ще бъде търсено от търсачките.

Както виждате, само плюсове. Контент маркетингът създава доверие, авторитет, който на свой ред унищожава „съпротивлението“ на клиента. Необходимата информация представлява описание на ползите, които ще получи клиентът от определен продукт или услуга. Съдържанието циркулира в интернет, защото потребителите търсят информация, която може да реши техните проблеми.

Залез на традиционната интернет реклама?

Но защо?! Защо изведнъж добрата стара оптимизация за търсещи машини (построена на закупуване на референтна маса линкове) бързо се отдалечава на заден план?

 • В интернет „класическата“ схема на включването на ключове в текста + закупуване на връзки търпи пълен провал. Търсачките са се научили да разпознават грубите техники на SEO-гурутата и манипулаторите нямат успех. Бюджетите за закупуване на референтна маса растат и това е пътят на „класическото seo“. И това е път за никъде.
 • На хората им трябва не тъпо „консумиране“ на стоки, а информация, на която биха могли да се доверят. Оказва се, че потребителите са по-умни, отколкото беше прието да се мисли по-рано. Не трябва да им се продава – те се нуждаят от разказ за предимствата и да им се остави шанс да направят избор.
 • Контент маркетингът действа постепенно и в продължение на дълъг период от време.

Рекламата в традиционния смисъл на думата е бодро натрапчиво съобщение без двупосочна комуникация с потребителя. Тя се налага, а не разказва.

Що се отнася до маркетингът чрез съдържание, неговата цел е не директна продажба на стоки (това е важно, но не е на преден план), а формирането на отношения с клиента. На първо място доверие. Трябва така да изградите образа си, че хората да знаят за вас и да ви се доверяват дотолкова, че да правят бизнес с вас или да изберат вашите продукти и услуги.

Канали за разпространение на информация

Основното оръжие и инструмент на контент маркетинга – информация и само информация. Но е важно допълнението – качествено съдържание и информация. Първата и основна задача, която трябва да решите е попълване на сайта с качествено съдържание, но, забележете, не просто веднъж да постнете и да забравите –  за сайт трябва да се пише постоянно. Ако сте поели по пътя на маркетинг чрез съдържание, то да се отказвате с лека ръка не е редно.

Втората стъпка – изберете правилните платформи за публикуване и компетентно обмислете каналите на разпространение. По приоритет отделяме следните канали за разпространение на вашата контент стратегия:

 • търсачките, резултатите от естественото търсене;
 • система за контекстна реклама;
 • директен имейл маркетинг;
 • социални медии (поддържане на собствени групи и официални страници, използването и на други групи като канали за разпространение на информация);
 • профилирани интернет издания, медии по темата;
 • блог (поддържане на собствен блог и привличане и на други блогъри за разпространението на вашата информация).

Нямате още блог? Пишете ни сега! Ще изградим за Вас блог стратегия:

Публикувайте статии в тематични блогове, създавайте съдържание за потребителите, отидете в социалните мрежи, ако си поставяте пред себе си задачата да повишите популярността на вашата марка и засилване на лоялността на публиката към вашата фирма, сайт. Но преди всичко помислете за придвижването на вашия сайт по трафик (и, следователно, по-широко семантично ядро). Няма смисъл да се използват други канали за влияние, докато не решите проблема с привличане на естествен трафик от търсачките. И тук маркетинг чрез съдържание ще е сериозна подкрепа. Разпространението на качествен, интересен на целевата аудитория контент в мрежата е единственият начин за увеличаване количеството естествени връзки към вашия сайт.

Защото това работи

Маркетингът чрез съдържание е най-работещ в условия, когато един обикновен човек получи за деня хиляди реклами и предложения. Но даденият текст, статия го кара да спре, да прочете, да помисли, да избере и да купи.

Да, това наистина е възможно – създаване на маркетингова стратегия, благодарение на която ще можете да осъществите връзка с клиентите си!

Така че, ако се интересувате от контент маркетинга, този нов кръг на еволюцията в областта на маркетинга, ние ще ви помогнем да изградите бизнес-стратегия за привличане на нови клиенти.

По-добре побързайте, защото съвсем скоро ще е възможно да се каже: ако не правите маркетинг чрез съдържание, то тогава вие не се занимавате с маркетинг в интернет въобще.

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.