Копирайтинг за начинаещи – какво трябва да знаете

Копирайтингът е разделен на няколко подвида.

Водещи копирайтинг услуги:

  • писане на текст за лендинг страница (рекламна, целева страница);
  • описания на продукти, услуги за онлайн магазин;
  • попълване на сайт със съдържание – страници „За нас“, „Услуги“, „Въпроси и отговори„, начална страница и т.н.
  • писане на статии за блог, новинарски раздел;
  • написване на текст за брошури, реклами, продаващи текстове, оптимизирани текстове за търсачките (SEO-текстове);
  • писане на текст на строго определени теми и по конкретни събития – рекламни представяния (ревюта), PR текстове, платени статии за медиите.

Копирайтинг първоначално се е наричало умението за писане на рекламни текстове. Към днешна дата в понятието копирайтър са включени различни дейности, касаещи текстовото присъствие в интернет и увеличаващо трафика на сайта.

Пренаписване и копирайтинг

Пренаписването все повече отшумява и се използва предимно от начинаещи копирайтъри или непрофесионалисти (студенти, хора, заработващи допълнително или пишещи между другото). Те лесно се натъкват на измамници, тъй като приемат всякакви поръчки или нямат опит с клиенти, приемат всевъзможни условия и изисквания за работа. Освен това, липсва самочувствието на професионалния копирайтър в знанията и уменията, което често води до компромис със заплащането и предразполага към измами от страна на поръчителите.

Професионалният копирайтър в повечето случаи отказва предложенията за пренаписване от страна на клиента и му предлага адекватен вариант. Но начинаещият и неопитен копирайтър (по-скоро дори не копирайтър, а просто наивен безработен или студент, търсещ допълнителен доход) може да попадне на всякакви трикове и уловки. Ако трябва да сме честни, нерядко и той прибягва към такива в желанието си да се утвърди като текстописец или да изкара някой лев.

По дребните шмекерувания и трикове се разпознава дали един копирайтър е професионалист или лаик.

Копирайтинг за начинаещи – задобряване

Копирайтърът има почти неограничени възможности за самореализация и изкачване стълбицата на успеха.

На първо място, успоредно с писането на текстове, той може да изучава основите на маркетинга, продажбите, оптимизацията и да ги прилага и предлага като услуги. Специалистът по писане на рекламни текстове проучва пазара, знае нюансите, свързани с продажбите и с тънкостите по популяризиране и класиране на един уеб сайт.

Ако един специалист се научи едновременно да се оправя с текстовите материали и оформлението на страниците в сайта, той ще привлече като специалист хора, интересуващи се от комплексно и  хармонично попълване на своя ресурс.

Копирайтърите в процеса на работа добиват и знания по SEO (оптимизация на ресурса за търсачките). Оптимизацията на текст е достатъчно печеливш вид дейност, тя позволява да се повиши цената на статия, така че не малко текстописци се изкачват по професионалната стълбица именно в тази сфера.

Свой сайт

В някакъв момент може да разберете, че просто да съставяте статии за стотинки, които обогатяват някой човек, е твърде трудоемко и неизгодно. И копирайтърът може да реши да създадете сайт или в най-лошия случай блог, ползвайки чужда платформа. Така той ще се сблъска с основите при управлението на един сайт. И при наличието на стимули и мозък може да се получи добре.

Текстове на чужд език

Компетентният професионалист ползва и чужд език, което увеличава шансовете му за реализация и добро заплащане на труда. Не е тайна, че работата на копирайтъра извън България е по-добре платена.

Копирайтинг и авторско право

Всеки има право на защита на авторските права. Авторски права има над всяка информация, написана от някой, дори и ако текстът все още не е публикуван нито в книга, нито в интернет. Въпреки факта, че процъфтява измамата, авторско право може да се докаже в съда.

Трябва да се запази резултатът от работата (текстът) на компютър, докато бъде продаден на някого. В случай на възникване на проблеми, спорове, текстът се разпечатва, записват се данни от сайта на работодателя и копирайтъра, документите се заверяват от нотариус. Тази процедура трябва да се направи, ако смятате, че вашият текст е незаконно продаден или пуснат в интернет без вашето знание. Това може да се случи при сътрудничество с работодател без сключване на трудов договор.

При продажба на текстовете си за интернет ресурси (щатен копирайтър) или на свободна практика, текстописецът губи правото за притежание на авторски права (освен, ако не са уговорени други условия с клиента). Тоест право да се разпорежда с текстовете има само клиентът, който ги е поръчал и платил, а не текстописецът.

Може да възникне ситуация, в която клиент да не хареса текст. Обикновено такива случаи се решават без конфликти и при взаимна изгода и за двете страни (win-win) – или парите се връщат на поръчителя, а текстът може да се продаде от копирайтъра на друг клиент. Или се прави редакция до удовлетвореност на клиента (допустимият броят се определя от пишещия).

Webavtor
Когато хобито се превърне в любимата работа.